dr. Illés Zoltán
2006. március 3., 19:23

1961. január 17-én születtem a vajdasági Szabadkán. Nős vagyok, feleségem titkárnőként dolgozik. Egy gyermekünk van. 1980-ban érettségiztem Szabadkán. 1981-ben a magyar állam ösztöndíjasaként kerültem Budapestre, 1986-ban a BME-n vegyész-biológusmérnök diplomát szereztem. 1986-ban biológusként végeztem az ELTE és a BME kettős képzése keretében. 1987-ben szereztem egyetemi doktori címet. 1987 és 1989 között tudományos kutatóként tevékenykedtem az USA-ban, a Yale Egyetemen. 1989-ben a Világbanknál dolgoztam, majd főtanácsosként a Környezetgazdálkodási Intézetnél. 1991-1994-ig az EU budapesti nagykövetségén dolgoztam főtanácsosként. 1994-ben a KEK Környezetgazdálkodási Továbbképző Központjának igazgatója voltam. Címzetes egyetemi docens vagyok; 1997-től a Közép-Európai Egyetem oktatója. Alapítója a BME Zöld Körének, tagja a Duna-körnek. 1990. júniustól decemberig a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára voltam. Az 1994-es tavaszi országgyűlési választásokon pártonkívüliként indultam. 1994-ben beléptem a Fideszbe, 1994-től 2003. májusáig alelnöke voltam, 2001-től 2003-ig az elnökség póttagja. A párt terézvárosi szervezetének elnöke vagyok. 2003. július 12-én beválasztottak a Fidesz Zöld Tagozatának elnökségébe; egyidejűleg a tagozat alelnökeként az országos választmányba delegáltak. 1998-ban egyéni mandátumot szereztem. 2000. februárjától a kormányzati ciklus végéig a Fidesz frakcióvezető-helyettese voltam; 1998-2002 között a Környezetvédelmi Bizottság elnöke. A 2002-es áprilisi választásokon országos listáról szereztem mandátumot. 2002. május 15. és 2003. június 23. között a Környezetvédelmi Bizottság alelnöke voltam, jelenleg a tagja vagyok.