Újabb zsíros tender Gyurcsány üzlettársának
2006. március 11., 11:41
Még a választások előtt szerződést köthetnek a papírokra és irodaszerekre kiírt központosított közbeszerzési pályázat győztesével. Egyes piaci szereplők úgy vélik, a szűk körű "verseny" befutója ugyanaz a cég lesz, amelyik az előző két esztendőben is szállíthatott papírárut a költségvetési intézményeknek, és amelyben korábban felbukkant Szabó Pál, a posta vezérigazgatója és Antalóczi Zoltán, a Gyurcsány-féle Altus felügyelőbizottsági tagja.

Hétfőn lejár a beadási határidő arra a központosított közbeszerzési eljárásra, amit a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF) írt ki február elsején papírok, papírtermékek, író- és irodaszerek szállítására az elkövetkező két esztendőre, évi nettó 3,5 milliárd forint értékben. Az ajánlati felhívás tanúsága szerint az eredményhirdetés március 24-én, a szerződéskötés pedig április 3-án lesz. A hazai papírpiac több képviselője is különösnek tartja az eljárás választások előttre időzítését. Különösen azért, mert a korábbi papírtendert 2004 augusztusában hozták tető alá, és a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság, valamint az akkori győztes Buda-Piért Kft. (mai nevén: ÁBP Ápisz-BudaPiért Zrt.) közötti keretszerződés két évre vonatkozott. Ennek alapján egyértelmű, hogy elegendő lett volna idén nyáron kiírni az újabb beszerzést, és augusztusban megkötni a szerződést. A piaci szereplők szerint ennél is aggályosabbnak nevezhetők a kiírásban rögzített feltételek.

Ezek szerint el sem indulhat a tenderen az a cég, amelyiknek például az előző három esztendő bármelyikében papírok és írószerek tekintetében a forgalma nem érte el a nettó 1,6 milliárd forintot, nem rendelkezik évente 25 millió forint értékű papír-, illetve 10 millió forint értékű író- és irodaszer-referenciával, illetve nincs öt főiskolai vagy egyetemi kereskedelmi végzettségű szakembere, akik legalább három év szakmai gyakorlatot tudhatnak maguk mögött.
Szabó Zsolt, az I-Com Kft. ügyvezetője szerint a magyar piacon csupán néhány cég képes megfelelni ezeknek a feltételeknek. Mint fogalmazott: "A feltételek túl szigorúak, nagymértékben gátolják a piaci verseny megvalósulását, és furcsamód nem adnak lehetőséget a részvételre azoknak a nagyvállalatoknak, kis- és közepes vállalkozásoknak sem, amelyek önállóan nem, de közös pályázattal, konzorciumban vagy alvállalkozóként kiváló hátteret tudnának nyújtani a pályázaton induláshoz."

Szabó Zsolt azt is furcsának tartja, hogy a KSZF csupán egyetlen győztest hirdet, aki két évre birtokolja majd a magyarországi irodai papírpiac minimum 25 százalékát, miközben más állami beszerzéseknél elképzelhetetlen lenne, hogy a piac negyede egyetlen társaság kezébe kerüljön.

Horváth János, a Hoda Rt. ügyvezetője szerint az ajánlattevők esélyegyenlőségét sérti, hogy az ajánlatkérő nem közöl adatot vagy arányszámot az előző évek forgalmáról, így a jelenlegi szállító - aki viszont ezen információknak a birtokában van - rendkívüli versenyelőnnyel indulhat a tenderen. Horváth János luxusnak tartja, hogy miközben naponta hallunk a költségvetési pénzek racionális felhasználásáról, a túlságosan kemény feltételek miatt a piac java részét gyakorlatilag kirekesztik a versenyből. Azok a cégek is rendkívül bonyolultnak, szigorúnak tartják az alkalmassági feltételeket, amelyek indulni tudnak a tenderen. Közéjük tartozik az egyik hazai piacvezetőnek számító PBS Hungária Kft. vagy a szombathelyi Írokéz Kft.

Néhány másik cég vezetője, akik - félve a következményektől - nem vállalták névvel a nyilatkozatot, azt nehezményezték, hogy az elbírálás során azonos fontosságú a fénymásolópapír, a radír vagy az olló, és nem lehet részajánlatot tenni az egyes termékekre, holott ez az árak jótékony csökkenéséhez vezetne. Többen úgy vélekedtek, hogy a KSZF által támasztott feltételek egyértelműen a jelenlegi beszállítónak, az Ápisz-BudaPiértnek kedveznek. A Magyar Nemzet szerette volna megtudni a KSZF főigazgatójának, Schäffer Istvánnak az álláspontját, de a napokkal ezelőtt feltett kérdésekre a tegnapi lapzártáig sem reagált. Emlékezetes, hogy 2004 augusztusában a KSZF több mint hárommilliárd forintos keretösszegű szerződést kötött az Ápisz-BudaPiért jogelődjével papíráruk beszerzésére. Ebben a cégben igazgatósági tagként felbukkant többek között Antalóczi Zoltán, aki a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tulajdonában lévő Altus Rt. felügyelőbizottsági tagja, továbbá az igazgatóság elnökeként Szabó Pál, a Magyar Posta Rt. jelenlegi vezérigazgatója. Szabó Pál a Horn-kormány időszakában annak a Hungalu vállalatcsoportnak a vezérigazgatója volt, amelyből vitatott körülmények között privatizált társaságokat Gyurcsány, ezzel megalapozva többmilliárdos vagyonát. Az Ápisz-BudaPiért közvetlen tulajdonosa egyébként ugyanaz az SHV Holding Kft., amelyikhez a sokmilliárdos állami megbízásokhoz jutó Trendex Holding Rt. is köthető. Az irodatechnikai társaságban igazgatósági tagként szintén felbukkant a gyurcsányi cégbirodalomból megismert Antalóczi Zoltán.

Magyar Nemzet - fideszfrakcio.hu