A franciák több mint kétharmada támogatja a munkaügyi törvény visszavonását
2006. március 17., 14:06
Franciaországban már nem az kérdés, hogy jó-e a diáktüntetéseket kiváltó, a fiatalok első munkavállalási szerződéséről szóló törvény, hanem a megoldásokról elmaradt vita helyett a politikai válságból való kiút lehetőségeit elemezték pénteken a francia napilapok.

A CSA közvélemény-kutatóintézetnek a Le Parisien című napilapban pénteken nyilvánosságra hozott felmérése szerint a franciák 68 százaléka a törvény visszavonását szeretné. Ez az arány néhány nappal ezelőtt még csak 55 százalék volt.

A Le Figaro című napilap szerint Franciaországban a hatalmat mindig a diáktüntetések gyengítették meg, de míg az 1968-as diáklázadások a fennálló rendet akarták megdönteni, a mai fiatalok a status quóhoz ragaszkodnak. A napról napra nagyobb méreteket öltő tüntetéshullám annak bizonyítéka, hogy Franciaország megreformálhatatlan - véli a konzervatív újság, amely szerint itt az idő kimondani: a francia szociális modell érinthetetlen, annak ellenére, hogy már nem hatékony, s a kormánytöbbség teret vesztett a reformokkal.

A jelszavakban világosodik meg elsősorban az az ellentét, amely az aggódó közvéleményt szembeállítja a törvényt keményen végrehajtani kívánó kormánnyal, s egyre nagyobb esélyt ad a baloldalnak a 2007-es elnökválasztás megnyerésére - írja a Le Figaro. A lap hangsúlyozza, hogy a kormánynak két választása maradt: visszavonja a törvényt, vagy módosítja azt. "Másképp mondva, kapitulál vagy túlbonyolítja azt, amit arra talált ki, hogy egyszerű legyen".

A Libération című napilap szerint Dominique de Villepin kormányfő túl későn kezdeményezett párbeszédet a szakszervezetekkel. Ennek eredményeképp öt hónappal azután, hogy belügyminisztere a külvárosokat provokálta, most a diákok kérik ki maguknak a miniszterelnök módszereit. Az egyébként ténylegesen reformokra szoruló munka törvénykönyve körüli vita egy ideig lehetetlenné vált. A törvény visszavonása pedig a kormány megalázása lenne, amely Villepin (elnökjelölti) ambícióinak vészharangot kongatna - írta a baloldali lap.

A Libération hasábjain jegyzett elemzésében Daniel Schneidermann úgy véli, hogy Franciaország a média hatásának köszönhetően "óriási ellenállási mozgalommá" alakult, s az egységesnek tűnő baloldali megmozdulás egyre nagyobb teret nyer a jobboldalon is. A sajtó számos cikkben tudatja, hogy a színfalak mögött a kormánytagok, Nicolas Sarkozy belügyminiszterrel az élen, támogatják a diáktüntetéseket.

Az elemző szerint a francia média meg sem próbálta bemutatni, hogy az óriási munkanélküliséggel küszködő külvárosokban a nagyobb rugalmasságot biztosító törvény megoldást jelenthetett volna-e. Ma már nem lehet tudni, hogy van-e olyan érv, amellyel a törvény elfogadható lett volna, mert a médiában elmaradt vitának köszönhetően Franciaország a közeledő tavaszban az ellenállás győzelmét ünnepli - írta Daniel Schneidermann.

MTI - fidesz.hu