Melyek a három legnagyobb izraeli párt elképzelései a palesztin szomszédokat illetően?
2006. március 27., 09:51
A keddi izraeli parlamenti választások várható győztese, a jobboldali Likudból kivált, a ma már csaknem három hónapja kómában fekvő Ariel Saron által alapított Kadima, melynek vezetője, Ehud Olmert meghirdette, hogy elszánt Ciszjordánia egyoldalú kiürítésére - ahogy azt elődje, Saron a Gázai övezettel tette -, s ezzel több tízezer telepes eltávolítására a palesztin körzetből.

A centrista Kadima négy éven belül rögzített államhatárokat akar, ha nincs más megoldás, akár egyoldalú izraeli döntéssel. A vezetése alatt álló kormány rohammunkában építi a terrorakciók elhárítására szánt biztonsági falat - máshol kerítést - a ciszjordániai határ mentén. A határ jórészt közel húzódna a zsidó állam 1967-es háború előtti határához, de Izrael a végleges rendezés keretében megtartaná a nagy kolóniatömböket (Maalé Adumim, Gus Ecion és Ariel), illetve egyes biztonsági vagy vallási jelentőségű körzeteket. Jeruzsálem egyes arab külkerületeit feladná, de az Óvárost és a környező medencét megtartaná. A Jordán völgye fölött is megőrizné az ellenőrzést, de konkrétumok e téren még nem hangzottak el. A párt támogatja palesztin állam létrejöttét. Ami a januári palesztin választásokon győzelmet aratott, kormányt alakító iszlám fundamentalista Hamászt illeti, a vele folytatandó tárgyalásokhoz három feltételt szab: Izrael elismerését, az erőszakról való lemondást, az eddigi izraeli-palesztin megállapodások elfogadását.

A középbal irányultságú Munkapárt a Kadimáéhoz hasonló rendezési formulát vall magáénak, de az egyoldalú döntés helyett a Mahmúd Abbász palesztin elnökkel folytatandó tárgyalások alapján. A Jordán-völggyel kapcsolatban szintén kompromisszumra törekedne, területbérlést venne fontolóra. Jeruzsálem ügyében az Óvárost illetően is kompromisszumot keresne a palesztinokkal. A palesztin államiságot támogatja, a Hamásszal ugyanazon feltételekkel hajlandó a tárgyalásra, mint a Kadima.

A jobboldali Likud a biztonsági falat (kerítést) a palesztin területen mélyebbre tolná, az 1967-ben megszállt Kelet-Jeruzsálemet - mint az ország fővárosának részét - megtartaná, a Jordán-völgyet ugyancsak. A palesztin államiságot elutasítja; a Hamásszal semmilyen feltétellel sem tárgyalna.

MTI - fidesz.hu