Németh: A baloldal lemondott a határon túli magyarokról
2006. március 27., 17:41
A jelenlegi kormány lemondott a baloldal nemzeti érzékenységének felcsiholásáról, lemondott a határon túli magyarokról - mondta a Fidesz külügyi kabinetvezetője hétfőn Budapesten, a párt választási programjának külpolitikai részét bemutató konferencián.

Németh Zsolt kijelentette: az elmúlt négy évben Medgyessy Péter a státustörvény magyartalanítását végezte el, Gyurcsány Ferenc a 2004. december 5-iki népszavazás előtt a nemzetből kívánta kiebrudalni a határon túli magyarságot, most pedig "nem a Fidesz, hanem az MSZP kampányol Magyarországon a határon túli magyarok ügyével, amikor egy hirdetésével a határon túli magyarokkal szembeni ellenérzéseket próbálja felkorbácsolni".

A fideszes politikus szerint a négyéves "károkozás" máig nem orvosolt kiábrándulást eredményezett a határon túli magyarokban, és "meglehetősen durva félelemkeltéssé változtatta a Magyarországon az elmúlt tizenöt évben lecsökkentett gyanakvást a határon túli magyarok irányában".

A volt külügyi államtitkár leszögezte: a Fidesz egyáltalán nem akarja felhasználni a határon túli magyarokat saját belpolitikai céljai érdekében.
Németh Zsolt úgy fogalmazott: nem megkerülhető, hogy az autonómiát valamilyen formában, amit sokféleképpen nevezhetnek, létrehozzák a határon túli magyarok számára, mert ők igénylik ezt.

Az MSZP-SZDSZ-kormány négyéves külpolitikai tevékenységét sodródásnak nevezte a fideszes képviselő, amelyben a külpolitika "szűk részérdekek, pr-megfontolások szolgálóleányává vált".

Hozzátette: a nemzeti érdekérvényesítés elsikkadt, "a magyar diplomácia szakmailag és erkölcsileg teljes mértékben leamortizálódott".

Példaként említette a közös magyar EP-listára tett javaslatot, a hároméves uniós költségvetés tervét, a "kínai vízumkényszer eltörlésére javasolt ötletet", az "arab terroristázást", "az ukrajnai forradalom cserbenhagyását", "a magyar költségvetési adatok meghamisítását".

"A Fidesz identitásának része az atlanti elkötelezettség" - mondta külpolitikai szakértők, diplomaták előtt Németh Zsolt, aki pártja elkötelezett támogatásáról biztosította az Egyesült Államok külpolitikai célkitűzését a nemzetközi terrorizmus elleni határozott fellépésben.

Ugyanakkor közölte: "nem értünk egyet azzal a megközelítéssel, ami a civilizációk ütközése alapján próbálja megrajzolni a jelent és a jövőt". Hozzátette: a Fidesznek voltak és lesznek is vitái Washingtonnal, de mindig a lehető legjobb viszonyra törekedtek és fognak a jövőben is.

Németh Zsolt fontosnak nevezte az európai megosztottság felszámolását, és egy növekedési övezet megerősödését szorgalmazta a "köztes Európában", a Németország és Oroszország közötti térségben.

Mint mondta, komoly hiba lenne nem együttműködni a középhatalom Lengyelországgal, Ukrajnát pedig az európai stabilitás meghatározó tényezőjének nevezte.
"Úgy tűnik, a kárpátaljai magyarságnak a mostani ukrajnai választásokon nagyon komoly választási csalásokkal kellett szembesülnie, könnyen lehet, hogy még a megyei önkormányzatba sem fognak tudni bekerülni" - jegyezte meg Németh Zsolt. Mint mondta, a Fidesz elvárja az ukrán vezetéstől, hogy értékén és fontosságán kezelje a kárpátaljai magyarságot.

A fideszes politikus a nyugat-balkáni térség és Románia vonatkozásában is az egyedülálló magyar gazdasági lehetőségek kiaknázását szorgalmazta.

A konferencián felszólalt Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője, aki azt mondta, Magyarországnak az érdekkülönbségeket nem látszatdiplomáciával, hanem a viták nyílt vállalásával kell tudatosítania. Úgy vélte, új magyar hozzáállásra van szükség az európai magyar érdekérvényesítés terén, tényleges szövetségek, a jelenleginél erősebb kétoldalú diplomácia révén.

MTI - fidesz.hu