Kevés változásra számít az arab csúcs az izraeli választások után
2006. március 29., 11:54
Elutasították az arab vezetők szerdán Ehud Olmert ügyvezető izraeli kormányfőnek a megszállt Ciszjordánia egyoldalú "leválasztását" célzó tervét, és jelezték, hogy kevés változásra számítanak az Olmert pártja által éppen e programmal megnyert izraeli parlamenti választások után.

Az Arab Liga a szudáni fővárosban zajló, szerdán záruló csúcsértekezletén határozatban szögezte le, hogy a csúcs elutasít minden olyan részleges és egyoldalú intézkedést vagy megoldást, amelyet Izrael az 1967-ben megszállt palesztin területeken - Jeruzsálemet is beleértve - hajtott végre vagy tervez végrehajtani. Az arab vezetők elutasítják az arra irányuló kísérleteket is, hogy elébe menjenek a (palesztin területek) végső státusáról folytatandó tárgyalások eredményének, s elvetik a határoknak (a zsidó állam végső határainak) olyan egyoldalú meghatározását is, amely lehetetlenné teszi a független és szuverén palesztin állam megteremtését.

A csúcstalálkozó résztvevői nyilatkozataikban jelezték, hogy kevés változásra számítanak a keddi előre hozott izraeli parlamenti választások után, amelyeket a "leválasztást" és a zsidó állam határainak egyoldalú kijelölését célzó programmal az Olmert vezette centrista Kadima párt nyert meg. Mahmúd Abbász palesztin elnök újságírók előtt úgy vélekedett, hogy az izraeli választások nyomán semmi sem fog változni, amíg Olmert nem változtat álláspontján, és nem tesz le az "egyoldalú megállapodásokról".

Amr Musza, az Arab Liga főtitkára felfoghatatlannak nevezte Jeruzsálem kérdésének elhagyását vagy az Izrael kénye-kedve szerinti egyoldalú kivonulások elfogadását. "Ez nem fog működni, hanem csakis ahhoz vezet, hogy a dolgok egyre rosszabbra és rosszabbra fordulnak majd" - hangoztatta.

Az Arab Liga megerősítette az Izraelnek tett korábbi ajánlatot, amelynek értelmében békét ajánlanak a zsidó államnak az utóbbi által 1967-ben megszállt területek visszaadásáért cserébe. Izrael mindeddig elutasította a javaslatot.

Olmert - a január 4-ei agyvérzése óta kómában lévő Ariel Saron utódja - hirdette meg Ciszjordánia egyoldalú "leválasztását", közölve, hogy azt folytatja, amit Saron a Gázai övezettel elkezdett: a palesztin területek elhagyását saját elhatározásból, a katonákat és a telepesek tízezreit visszavonva Izraelbe. Ez alól három kolóniatömb kivétel, azokat a zsidó állam magához csatolja. Olmert megfogadta, hogy 2010-ig Izrael rögzíti saját határait.

Az Arab Liga ugyancsak határozatban hívott fel az iraki kormány "gyors" megalakítására, amely a liga szerint megkönnyíthetné az arab országban állomásozó külföldi csapatok kivonását. "A nemzeti egységkormány megalakítása megkönnyíti a biztonság és a stabilitás helyreállítását, megóvja a nép és a terület egységét, és megkönnyíti a külföldi erők kivonását Irakból" - hangoztatták a résztvevők, akik a dokumentumban aláhúzták az araboknak az "Irak jövőjével kapcsolatos minden egyeztetésben" és "az Arab Ligának a nemzeti egység megvalósításában" betöltendő szerepét is.

MTI - fidesz.hu