Sovány többség az olasz parlament felsőházában
2006. április 14., 08:30
Az örökös szenátori tisztséget betöltő hét tekintélyes személy biztosíthat meggyőző többséget a Romano Prodi vezette baloldal számára az olasz parlament felsőházában, ha változatlan formában véglegesítik a balközép Uniónak a minapi választásokon elért eredményét.

Az olasz szenátusnak 315 választott tagja van - e helyek közül jelen állás szerint a balközép 158-at, a Silvio Berlusconi kormányfő vezette jobboldal 156-ot szerzett, egy szenátor pedig függetlennek nyilvánította magát -, ám valamennyi olasz köztársasági elnök a hivataláról való leköszönés után automatikusan helyet kap a szenátusban, amelyet élete végéig megőrizhet. Ezen kívül minden államfőnek alkotmány adta joga, hogy öt kiváló személyiséget életre szóló szenátori címmel ruházzon föl.

A hagyomány szerint az örökös szenátorok a szenátusban nem szavaznak, vagy csak nagyon ritkán, de nincs jogi akadálya aktivizálódásuknak. A hét ilyen szenátor közül öten általános megítélés szerint Prodihoz állnak közel, az ő szavazataikkal adott esetben növekedhet a baloldal sovány előnye.

A hét tiszteletre méltó személyiség közül kiemelkedik Giulio Andreotti. A 87 éves politikus valóságos intézmény Olaszországban. Hét alkalommal volt kormányfő, 1991 óta szenátor. Annyiszor váltogatta szövetségeseit, hogy nehéz bármelyik politikai oldalhoz sorolni, de talán inkább Prodihoz áll közelebb.

Francesco Cossiga az egyetlen, aki az örökös szenátorok közül inkább Berlusconihoz áll közel. A 77 éves politikus 1985-től hét esztendőn át volt államfő.

A süket, s gyakorlatilag vak Rita Levi Montalcini, az orvosi Nobel-díj 1986-os kitüntetettje, 97 évével rangidős az olasz szenátusban. A baloldali érzelmű hölgyet Carlo Azeglio Ciampi
államfő nevezte ki szenátorrá 2001-ben.

Oscar Luigi Scalfaro 1992 és 1999 között köztársasági elnöke volt Olaszországnak. Baloldali, vadul Berlusconi-ellenes politikus.

A szintén Prodihoz húzó Emilio Colombót 2003-ban nevezték ki szenátorrá. 86 éves, 1970 és 1972 között miniszterelnöke volt Olaszországnak.

A tavaly szenátorrá kinevezett Giorgio Napolitano politikai elkötelezettsége nem kérdéses. A 80 éves politikus az olasz kommunista párt vezetője volt. Pályafutása során betöltötte a házelnöki és belügyminiszteri tisztséget is.

Sergio Pininfarina 79 évesen is a nevét viselő világhírű autó-formatervező cég vezetője. Szintén baloldaliként van elkönyvelve.

A felsoroltakhoz minden valószínűség szerint a közeljövőben csatlakozik egy nyolcadik személy is, mégpedig Carlo Azeglio Ciampi jelenlegi államfő, akinek első elnöki mandátuma május 18-án jár le. Korábban több ízben is kinyilvánította, hogy nem áll szándékában másodszor is megmérkőzni a tisztségért. A 85 éves politikust szintén Prodihoz közel állónak tartják, azon az alapon, hogy 1996 és 1998 között ő volt a pénzügyi tárca vezetője Romano Prodi kormányában.

MTI - fidesz.hu