Jóváhagyták az EU-tagországok a baromfiágazat uniós támogatását
2006. április 25., 13:25
Jóváhagyták az Európai Unió tagországainak mezőgazdasági miniszterei kedden a baromfi és a tojás közös piaci szabályozásáról szóló uniós rendelet módosítását, megteremtve a jogalapot ahhoz, hogy a madárinfluenza megjelenése miatt bekövetkezett baromfihús- és tojásfogyasztás-csökkenést az EU mint piaci válságot kezelje.

A luxembourgi miniszteri találkozón született döntést követően minden érintett tagországnak, így Magyarországnak is el kell készítenie azt a nemzeti akciótervet, amelynek egyes intézkedéseihez az 50 százalékos közösségi társfinanszírozást igénybe kívánja venni. Az Európai Bizottság elképzelése szerint ezek az intézkedések átmeneti jelleggel és elsősorban a kínálat mérséklésére irányulhatnak, főként a tenyészállományok és a tenyésztojás kereskedelmi áruként történő értékesítésére vagy az új állományok beállításának késleltetésére vonatkozhatnak.A hatályos közösségi jog szerint a tagállamok egyéb intézkedésekre is tehetnek javaslatot.

Az uniós társfinanszírozás lehető leggyorsabb folyósítása érdekében a brüsszeli bizottság kötelezettséget vállalt arra, hogy a tagállamok által beadott kérelmeket a lehető leggyorsabban értékeli, és dönt azok elfogadásáról. A tanács ülésén számos tagország javasolt 50 százaléknál magasabb közösségi társfinanszírozást. Mások a versenysemlegesség biztosítására, illetve a közösségi költségvetési források hatékony felhasználására hívták fel a figyelmet.

MTI - fidesz.hu