Kinek fütyöl?
2006. május 4., 10:09
A korrupció elleni küzdelem közös céljait más és más eszközökkel véli elérhetőnek a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és Monica Macovei román igazságügy-miniszter, aki nemrég a korrupcióellenes harc "fékezőjének" minősítette a szervezetet - fejti ki az Új Magyar Szónak (ÚMSZ) adott interjújában Kelemen Hunor RMDSZ-es képviselő.

A politikus felidézi az RMDSZ és az igazságügyi tárca vezetője között kialakult rossz viszony történetét. Úgy véli: Monica Macovei a politikai pártokat (sem a koalíciós, sem az ellenzéki pártokat) nem tekintette partnernek. A miniszter asszony viszonya a törvényhozással "eszméletlenül rossz" - állapítja meg Kelemen Hunor.

Felhívja a figyelmet arra is, hogy szemléletbeli különbség is van a romániai magyarok érdekvédelmi szervezete és Macovei között. A közös cél - a korrupció elleni küzdelem - elérését eltérő eszközök használatával vélik elérhetőnek - mondja, utalva arra, hogy a miniszter asszony egy nagyon erős ügyészi szemléletet próbál ráerőszakolni a teljes rendszerre. Ez a szemlélet a saját belső logikájából eredően nem számol az alapvető emberi szabadságjogokkal, nem válogat az eszközökben, ezt viszont az RMDSZ elfogadhatatlannak tartja - szögezi le a képviselő.

Macovei sikeresen adta elő magát a médiában és külföldön, elhitette, hogy ő a rettenthetetlen harcos, ami igaz is bizonyos tekintetben - mondja Kelemen Hunor, aki szerint Brüszszelt a látvány érdekelte elsősorban. Macoveinek volt is néhány jelentős kezdeményezése, ezeket az RMDSZ is teljes meggyőződéssel támogatta. Más kérdés, hogy a miniszter az alkalmazás során kudarcot vallott, amiért elsősorban ő a felelős - fűzi hozzá az interjúalany.

Azzal kapcsolatosan, hogy nemrég a miniszter asszony az Evenimentul Zileinek adott interjújában a korrupcióellenes harc "fékezőjének" minősítette az RMDSZ-t, Kelemen Hunor úgy vélekedik: "Jó ideje tanúi vagyunk az RMDSZ elleni erőteljes támadássorozatnak. Időnként az az ember érzése, hogy itt néhányan elosztották a szerepeket, és csak váltogatják egymást. Azzal már hiába jönnek, hogy lopjuk el Erdélyt, üldözzük a románokat stb., most a korrupció a sláger". Kelemen Hunor felhívja a figyelmet: az RMDSZ politikusait korrupciógyanús ügyletekkel nem tudják támadni, vádolni, mert ilyen konkrét ügyek szerinte nem léteznek.

A képviselő emlékeztet, hogy Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök ebben az esetben is korrekt volt: egyértelműen kijelentette, hogy az RMDSZ egyáltalán nem fékezi a korrupció ellenes harcot, és Macovei kijelentése a miniszter asszony személyes véleménye, aminek a kormányfő egyetlen betűjével sem ért egyet.

MTI - fidesz.hu