2080-ra az európai növényfajták fele kipusztulhat
2006. május 4., 11:07
Nem sok vigasztalót mondanak az ALARM nevű kutatási programban részt vevő tudósok. Az EU által finanszírozott vizsgálatok négy lehetséges változatban nézték meg, miként hat a klímaváltozás Európa növényvilágára. Ezek közül a legkedvezőbb is elég borzasztó. A legrosszabbról egyenesen azt lehet mondani, hogy katasztrofális.

Ha a gazdasági növekedés világszerte gátlástalanul, a környezetre tekintet nélkül tovább folytatódik, akkor 2080-ra az európai növényfajták fele kipusztul. Ha tartós a növekedés, de jobban figyelünk a környezetvédelemre, akkor "csak" a negyede.

Legvalószínűbb, hogy valami köztes változat valósul majd meg, vagyis 4 C fokos átlaghőmérséklet-növekedés mellett a széndioxid-koncentráció megkétszereződése, és ezzel a fajok 30-40 százalékának kipusztulása. Ez a folyamat azonban nem lesz mindenhol egyforma. A legnagyobb veszélynek az Alpok és a Pireneusok, valamint a Földközi-tenger térsége és Kelet-Európa van kitéve. Az Atlanti-térség és Észak-Európa valamivel könnyebb helyzetben lehet.

radio.hu - fidesz.hu