Militarizálja az orosz társadalmat Putyin
2006. május 11., 11:29
Az orosz társadalom militarizálásáról tanúskodik Vlagyimir Putyin elnök éves beszéde - szűrhető le moszkvai lapok csütörtöki kommentárjaiból, amelyek tartalmazták egyes politológusok célzásait arra, hogy a nagyszabású feladatok végrehajtásához Putyinnak 2008 után is maradnia kell harmadik egymást követő elnöki időszakra.

Az elnök "az orosz ház" megerősítésére hívott fel a nyugati szomszédok mintájára, s e célból a hadsereg felvértezését ígérte új fegyverzetekkel, hogy egyszerre vívhasson meg egy globális, egy regionális és ha kell több helyi konfliktust is - írta a mérsékelt, liberális Vedomosztyi Védelmi üzenet: Putyin új fegyverkezési hajszára készíti fel az országot című cikkében. A szintén liberális Nyezaviszimaja Gazetát az elnöki üzenet olyan eligazításra emlékeztette, amelyen a főparancsnok kiosztja a harci feladatokat.

A független, Kreml-bíráló Kommerszant megjegyezte, hogy a szerdai beszéd gazdasági része a legkoncepciótlanabb volt Putyin egész elnöksége alatt. Az elnök részletesen szólt viszont a születési arány emelését célzó intézkedésekről, míg üzenete legnagyobb részét a hadsereg modernizálásának, a fegyverzetek felhalmozásának szentelte. Gyakorlatilag válaszolt az amerikai kormány bírálatára, amikor meghirdette Oroszország új irányvonalát saját vár építésére. Az Egyesült Államokat olyan farkashoz hasonlította, amely csak fal és nem hallgat senkire.

A Kommerszant szerint Putyin világosan értésre adta, hogy Oroszországban még nincs szó teljesen hivatásos hadsereg létrehozásáról. Erre mutatnak azok az elnöki felhívások, hogy támasszák fel a behívásra való felkészítést az iskolákban, a regionális hatóságok feleljenek a sorozás minőségéért, s a társadalom érezze át a katonai szolgálat szükségességét az ország számára. Másrészt Putyin megerősítette egyes katonai elemzők következtetéseit, amelyek szerint Oroszország a fegyverkezési verseny új fordulójába lépett a Nyugattal, hiszen kijelentette: korai a fegyverkezési hajsza végéről beszélni.

Alekszej Arbatov biztonságpolitikai szakértő a Nyezaviszimaja Gazetában rámutatott, hogy Putyin tudatta: Oroszország ellenáll idegen erők behatolásának létérdekszférájába. A beszéd biztonságpolitikai részében arra helyezte a hangsúlyt, hogy Oroszország külső nyomás tárgya lehet, és ennek ellen fog állni. "Bár nem mondta ki nyíltan, teljesen világos, hogy a (nyomásgyakorló) az Egyesült Államok. Ezért védelmünkről beszélve az elnök a hadászati erőkre, az Egyesült Államokkal szembeni hadászati egyensúly fenntartásának szükségességére koncentrált. Éppen aggodalmunknak ez az átirányulása az egykori ellenségünkhöz és volt szövetségesünkhöz fűződő viszonyra az, ami figyelmet érdemel" - fejtegette Arbatov, hozzátéve: "megint válaszolni fogunk, más szóval fenntartjuk az Egyesült Államokkal szembeni, számunkra optimális katonai egyensúlyt".

A beszéd lényege abban a lépéspárban fogható meg, hogy előbb demográfia, aztán a hadsereg - állapította meg a Gazeta című liberális lap hírmagyarázója, akinek olyan érzése támadt, mintha Oroszország forró háborúra készülne, vagy a hidegháború még nem ért volna véget. Nyikolaj Vardul attól tart, hogy Oroszország visszatér (Nyikita) Hruscsov (1953-64 közötti szovjet vezető) időszakába, s Putyin már eldöntötte, mit tegyen a stabilizációs alappal, amelybe az olajdollárokat gyűjtik: ez a szó szoros értelmében a jövő nemzedékek alapjává válik, s a központi költségvetések katonai-tábori büdzsékké formálódnak át, ami csak tovább gerjeszti az inflációt.

- Ami a belpolitikát illeti, a képlet egyszerű: ha az ország frontokkal van körülvéve, és mindegyiken harcra készül, akkor persze nem lehet demokráciával vesződni. Érdekesebb a külpolitikai vonatkozás: mivel ezzel a beszéddel egy olyan elnök állt elő, aki a Nyolcak (a hét vezető ipari demokrácia és Oroszország) csoportjában elnököl, kételyeket ébreszt atekintetben, hogy Oroszország tartósan bennmaradhat ebben a csoportban - ha harc, akkor legyen harc. Egy vigasz marad csupán: eddig egyetlen elnöki üzenet sem teljesült - reménykedett Vardul.

A Vedomosztyi olyan politológusokat idézett, akik szerint a kitűzött stratégiai feladatok megvalósítása csak úgy garantálható, ha Putyin marad egy harmadik elnöki időszakra is. (Az alkotmány értelmében Putyin a 2008-as elnökválasztáson nem indulhat.)

Mindamellett a Komszomolszkaja Pravda című Kreml-közeli bulvárlapnak Vitalij Tretyjakov ismert politológus azt mondta, hogy az elnöki beszéd még világosabban utalt arra, ki lehet Putyin utódjelöltje. Ahogy sokan feltételezték, a jövendő elnök Dmitrij Medvegyev első miniszterelnök-helyettes lehet, aki a "családi csomaggal" kibővült nemzeti programok (lakásügy, oktatás, egészségügy, mezőgazdaság) gazdája. Szergej Ivanov védelmi miniszter pedig a miniszterelnökség várományosa - vélte Tretyjakov.

MTI - fidesz.hu