Hollandok nyerték el a diszkrimináció elleni EU-sajtódíjat
2006. május 15., 14:29
A Vrij Nederland nevű holland lap két újságírója nyerte el idén a sokszínűségért, illetve a diszkrimináció elleni fellépésért odaítélt, az Európai Unió által létesített sajtódíjat - jelentette be az Európai Bizottság hétfőn Brüsszelben.

A nyertes cikk a Hollandia munkaerőpiacán meglévő etnikai és faji megkülönböztetéssel foglalkozik, szerzője Sander Donkers és Harm Ede Botje.

A második díjat Edwin Bendyknek és Jacek Zakowskinak a Polityka című lengyel lapban megjelent cikke kapta, amely a melegekkel és leszbikusokkal szembeni lengyelországi megkülönböztetéssel foglalkozik. A harmadik helyet a Sunday Business Post ír újságírója, Fiona Nesst nyerte el riportjáért, amely rávilágít a fogyatékkal élőkkel szembeni munkahelyi megkülönböztetésre.

A fotókategóriában a díj ugyancsak a Vrij Nederland egy holland újságírójának jutott: Joost van den Broek győztes fotójának címe A holland vállalatok dolgozóinak multikulturális összetétele.

A győztes pályázatokat a valamennyi tagállamból az év során beküldött több mint 600 cikk és fotó közül választották ki.

A győztesek egy általuk kiválasztott uniós országban folytatott kutatómunkához kapnak jutalmat 1000-től 3000 euróig terjedő értékben. A díjat Vladimír Spidla foglalkoztatásért, szociális ügyekért és esélyegyenlőségért felelős biztos adta át.

MTI - fidesz.hu