Melyek a problémamentes országok?
2006. május 24., 17:40
Készíti az Európai Bizottság a listát azokról a fejlődő országokról, amelyeket az Európai Unióban a kivándorlás szempontjából biztosnak tekinthetnének, azaz onnan gyakorlatilag nem fogadnának menekülteket, ám a brüsszeli végrehajtó testület tagjai nem egységesek a listán szereplő államokról - derült ki Franco Frattini bel- és igazságügyi biztos szerdai sajtótájékoztatóján.

Az egységes lista egyebek között annak elkerülését szolgálhatná, hogy egy-egy bevándorló több tagországban ne folyamodhassék menekültstátusért az eltérő megfontolások miatt. A terv része annak az átfogó uniós programnak, amelynek célja a menekültpolitika harmonizálása az EU-tagországok között. A bizottság - az igazságügy és belügyminiszterek jövő heti luxemburgi találkozóját előkészítendő - szokásos szerdai ülésén foglalkozott a témával, de egyelőre nem született döntés a listáról, így az olasz alelnök egyetlen állam nevét sem kívánta megemlíteni. Korábbi elképzelések szerint a sorban olyan országok szerepeltek volna, mint Ghána, Benin, Botswana, Szenegál, Tanzánia, Mali, Mauritius.

Frattini azt is bejelentette, hogy a bizottság új javaslatot tett az uniós menekültügyi pénzalap létesítésére - ennek célja egyebek között a rendkívüli helyzetek (mint például a Kanári-szigeteken az elmúlt hetekben kiéleződött menekültprobléma) gyors kezelésének lehetővé tétele. A javaslat szerint 2013-ig összesen több mint 600 millió eurót fordítanának az alap létrehozására.

MTI - fidesz.hu