Mire figyeljünk, ha a szomszéd országokba utazunk?
2006. május 26., 09:38
Jóllehet, még előszezonban vagyunk, és az utazási kedv csak növekedni fog, de érdemes számba venni, mire figyeljünk, mit készítsünk elő, ha a környező országokba visz az utunk. A Magyar Rádió tudósítói összefoglalták a legfontosabb tudnivalókat, míg egy utazásszervező szakember kiegészíti és értelmezi a lehetőségeinket.

- Megfigyelhető-e valami változás, növekedett-e a környező országokba tartó magyar turisták száma?

- Adatok csak a szervezetten utazókról vannak. Az elmúlt években az a tendencia, hogy nagyon sok család, nagyon sok baráti társaság néhány éjszakára is kiruccan a környező országokba. Talán többször megtehetjük azt, hogy külföldre utazunk vagy eltöltünk néhány napot akár Magyarországon is, vagy pedig a környező országokban - mondta Lehr Edit.

- Haják Szabó Mária, a Magyar Rádió pozsonyi tudósítója elmondja, mire figyeljünk Szlovákiában:

- A közlekedésbiztonsági szakemberek két fronton is vesztettek Szlovákiában, nem sikerült elérniük, hogy kötelező legyen a tompított fény, és a gyerekülések használata. Ez tehát azt jelenti, hogy nyáron Szlovákiában napközben nem kell világítani, és gyermekülés nélkül is autózhatunk kiskorú családtagjainkkal. A legtöbb boltban és üzemanyagtöltő állomáson fizethetünk kártyával. Egyes fővárosi boltokban euróban is feltüntetik az árakat. Sőt, néhány helyen fizetni is lehet az Unió közös pénzével, de csak néhány helyen, ez nem általános. Koronát tehát mindenképpen váltani kell, különben kellemetlen helyzetbe kerülhet a turista jegyváltáskor vagy a vendéglőben vagy esetleg a patikában.

- A közbiztonságról, ha kérdezik önöket az utasok, mit tudnak mondani, kell-e vigyázni nagyvárosban a pénztárcára vagy nem vészes a helyzet?

- Szlovákiában is jónak mondható a közbiztonság. Természetesen, ahogy Magyarország nagyvárosaiban, itt is oda kell figyelni, az alapvető biztonsági intézkedések mindenhol nagyon fontosak - mondta Lehr Edit.

- Autók feltörése?

- Ilyen jellegű tapasztalataink nem voltak az utóbbi időben, a gépkocsival utazók nem jelezték ezt, nem panaszolták. A parkolásra viszont tényleg nagyon oda kell figyelni, a kerékbilincsekre, a büntetésekre.

- Kárpátaljai tudnivalók Petykó Ágnestől:

- Aki Magyarországról személygépkocsin indul Ukrajnába, lehetőleg ne hagyja otthon az útlevelét, legyen nála a jármű érvényes felelősségbiztosítása. Senkit se tévesszen meg, és leginkább ne bátorítson gyorshajtásra, hogy a helybéliek autóversenyt rendeznek mellette. Ők a rendőrt is ismerik, és leginkább az aszfalt sebességkorlátozó hiányosságait. Mert itt repedések, kitűrődések, kátyúk és lyukak tátongnak még a legkisebb burkolaton is. Különösen nagy körültekintéssel kell vezetni a körforgalomnál. Magyar szemmel itt teljes a káosz. Mindig a figyelmeztető tábla a mérvadó. A főkonzulátus munkatársai fokozottabb óvatosságra intenek mindenkit, mert a városi forgalomban a vezetők az átlagosnál is rámenősebben közlekednek. Mennek, ahogy nekik tetszik.

- Romániában sem árt odafigyelni, erről Oláh Gál Elvira beszélt:

- A Romániába készülő külföldieket érthető módon foglalkoztatja a madárinfluenza-járvány. Székelyföldet, akár is úgy is fogalmazhatnék, a tömbmagyar vidéket, egyelőre elkerülte a vész. Egyébként az egész ország területén lehet közlekedni, de gyakori fertőtlenítésre kell számítani. Sőt, ezt ajánlatos nagyon komolyan venni. A Hargita megyei hatóságok arról biztosítják a csíksomlyói búcsúra érkezőket, hogy az óvintézkedéseket és az ellenőrzéseket megszigorították annak ellenére, hogy ezt a megyét egyáltalán nem érinti a járvány. Fokozottan figyelnek a közélelmezési egységekre, a vendéglátókra, de hadd ismételjem a szakemberek megnyugtató véleményét: akkor is, ha ismeretlen helyről származó húst fogyasztunk, jó tudni, hogy a vírus már 70 fokon elpusztul. A hőkezelt baromfihús nem fertőz. A tankolási lehetőségről talán elmondható, hogy európai színvonalú. Az éjjel-nappal nyitva tartó MOL-kutak jelen vannak minden nagyobb városban. De más magántársaságok vagy a román olajtársaság kútjai is bőséges üzemanyag-választékot kínálnak. És ami a legfontosabb: a Romániába érkező külföldi ne feledje az első töltőállomásnál megvásárolni az úthasználati matricát arra az időszakra, amelyet az országban tölt. Ez lehet akár egynapos matrica is.

- Ternovácz István a szerbiai tudnivalókat mondta el:

- A Szerbiába érkező külföldieknek három dologra hívnám fel a figyelmét. Ha gépkocsival érkeznek, ne rohanjanak. Szerbiában és annak északi tartományában, Vajdaságban ugyanis szinte mindenütt fokozott sebességkorlátozás van érvényben. Hatványozottan több közlekedési rendőr teljesít szolgálatot, mint ahogy azt Magyarországon tapasztaltam. Habár hivatalos kimutatás nincs róla, biztos vagyok benne, hogy a közlekedési rendőrök fő bevételét a gyorshajtásért kirótt pénzbüntetések képezik. A magyar határ és Újvidék közötti félpályás autóút 120 kilométeres szakaszán például - saját tapasztalataim alapján mondom -, minden pillanatban legalább egy, de inkább két helyen üzemel a radar. A rendőrök viszont legtöbb esetben 3-4 ezer forinttal büntetik a gyorshajtókat. Akit azonban csak ennyivel sújtanak, az húzza be fülét-farkát és fizessen, mert jól járt, ne alkudozzon. Ennél enyhébb büntetés ugyanis nem létezik Szerbiában. A másik gond az utak állapota. A főútvonalak viszonylag jók, de a helyi utak sokhelyütt katasztrofális állapotban vannak. Ha a tengelytörés nem történik, a gumidefekt garantált. A harmadik dolog pedig, ez főként a nagyobb városokra, Belgrádba és Újvidékre utazókra érvényes, vigyázzanak a pénztárcájukra. Rengeteg ugyanis a zsebmetsző. Főként a városi autóbuszokon tevékenyek, de más frekventált helyeken, forgalmas utcákon és tereken is aktívak. Végül egy megnyugtató hír: valutát szinte minden településen lehet hivatalosan váltani. Ahogy Magyarországon, Szerbiában is működnek a pénzváltó irodák, kioszkok, így nincs értelme a feketézőkkel üzletelni, habár húsz éven át itt azok is megbízható váltónak bizonyultak.

radio.hu - fidesz.hu