Nyilvánosságra hozza jelentését az ET-megbízott
2006. június 7., 08:15
Előterjeszti jelentését az állítólagos CIA titkos börtönök és repülőjáratok ügyében vizsgálódó európa tanácsi megbízott, Dick Marty svájci szenátor azután, hogy műhold felvételeket tanulmányozott a feltételezett helyszínekről és áttekintette az Európai Unió légi biztonsági hivatalának archívumát.

Az év elején nyilvánosságra hozott előzetes jelentésében Marty annak a véleményének adott hangot, hogy az amerikai hírszerző szervezet, a CIA a terrorizmus elleni küzdelemre hivatkozva valóban folytatott illegális tevékenységet Európában, de a vizsgálat addigi eredményeit összefoglaló jelentés nem tudott választ adni arra, hogy működtek-e, s ha igen, akkor mely európai országokban az állítólagos titkos fogolytáborok.

A jelentéstevő hangoztatta, hogy az EU-tagországok kormányai nem kellően működtek együtt vizsgálódásával,s több országot, köztük Lengyelországot, Boszniát, Olaszországot és Macedóniát név szerint is bírálta, amiért nem adtak egyértelmű és teljes választ a hozzájuk intézett kérdésekre.

Az Európa Tanács vizsgálódása párhuzamosan folyik az Európai Parlamentével, amely már megállapította, hogy az az Eurocontrol nemzetközi légi irányítási szervezet információin alapuló megállapítások szerint az elmúlt öt évben a CIA több mint ezer repülése érintette az európai légteret, illetve európai repülőtereket, ám ezekről az érintett államok hatóságai nem kértek részletesebb információkat.

MTI - fidesz.hu