Kevés a romák életét objektíven bemutató tudósítás
2006. június 7., 20:22
Nagyon kevés a romák életét objektíven bemutató tudósítás, ezért elengedhetetlen, hogy szakmailag felkészült roma származású újságírók lehetőséget kapjanak a legjelentősebb nemzetközi és hazai szerkesztőségekben - hangsúlyozta Járóka Lívia fideszes európai parlamenti képviselő Brüsszelben, azon a meghallgatáson, amelyet "Kép és képzelet - romaellenesség az európai médiában" címmel szerveztek az Európai Parlamentben.

A tanácskozás a tömegtájékoztatási eszközök roma-ábrázolása és az Európa-szerte egyre növekvő romaellenesség közötti összefüggéseket próbálta feltérképezni. Járóka az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint úgy vélekedett, hogy az európai médiának óriási a felelőssége a közvélemény romákról alkotott képének formálásában és befolyásolja a romák önképét is. "Előszeretettel mutatnak be történeteket sztereotip megközelítésben, az általánosítás, a szenzációkeltés, az exotizálás és szakmai felületesség mind kétségkívül hozzájárul a romákkal szembeni negatív vélekedés erősödéséhez" - mondta Járóka.

Mint hangsúlyozta, fontos a nem-roma újságíróképzés megreformálása a kisebbségi kérdésekben való objektivitásra és alaposságra törekvés tekintetében. Emellett fontos a roma újságíróképzés is, amelyben a magyarországi civil kezdeményezésből születetett eredmények, így a Roma Sajtóközpont, a Rádió C, a minőségi roma tematikus lapok és weboldalak munkája példaként áll a többi tagállam előtt. "Azonban ezek a tömegtájékoztatási eszközök a legtöbb tagállamban a kisebbségi média pénzügyi ellehetetlenítése és a tömegmédiumok érdektelensége következtében méltatlanul mellőzve vannak mind a hazai mind a nemzetközi információnyújtásban - melynek következében a tömegmédiumok nemhogy csökkentenék, erősítik a romákról kialakult valótlan, erősen előítéletes képet" - fogalmazott Járóka Lívia, az Európai Parlament első roma képviselője.

A meghallgatáson többek között a BBC, az EBESZ és a londoni Média Diverzitás Központ szakértői tartottak előadást. Mindannyian egyetértettek abban, hogy a cigányellenesség elleni nemzetközi fellépés alapjaként a roma szakemberek tömegtájékoztatásba való bevonására, figyelemfelkeltő kampányok szervezésére és a média vezetőinek szemléletváltására lenne szükség. Járóka egyben bejelentette, hogy az Európai Parlament őszi ülésszakától brüsszeli irodájában egy nemzetközi média-gyakornoki program keretében lehetőséget biztosít romákat érintő ügyeken dolgozó roma és nem-roma fiatal újságíróknak európai tapasztalatszerzésre.

MTI - fidesz.hu