Ciprus packázik Ankarával?
2006. június 13., 11:40
Törökország Ciprus játékszere lesz az uniós csatlakozási tárgyalások nehéz folyamata során - véli a török sajtó, miután Ciprus ellenkezését csak az utolsó pillanatban sikerült legyűrni a csatlakozási tárgyalások hétfői hivatalos megindítása előtt.

"Kínos kezdet" - írta keddi száma főcímében a középbal Cumhuriyet, arra utalva, hogy az érdemi török-uniós tárgyalások csak azután kezdődhettek meg, hogy Ciprus az utolsó pillanatban "engedményt tett" a többi 24 tagállamnak.

A török lapok se nem optimistán, se nem pesszimistán, hanem realistán tekintenek az unió felé Ankarára váró, buktatókkal teli útra. Rámutattak: a Ciprusi Köztársaságnak, amelyet Ankara nem ismer el, a tárgyalások során még 69 alkalommal nyílik joga arra, hogy megvétózza Törökország belépését az unióba. Egy tagország ugyanis külön-külön megakadályozhatja mind a 35 tematikus tárgyalási fejezet megnyitását és lezárását. Eddig egy, a tudományos-technikai kérdésekkel kapcsolatos EU-joganyag átvételéről szóló nyílhatott meg hétfőn.

A hatalmas Törökország egy olyan ország játékszerévé válik, amelynek csak pár százezer lakosa van - írta a nagy példányszámú Hürriyet kommentátora, "szégyent" emlegetve.

Az újságíró felszólította a török vezetőket, hogy vessenek véget ennek a "komédiának", egyúttal annak a véleményének adott hangot, hogy a vétóval fenyegetőző Ciprus csak eszköz azoknak az EU-tagoknak a kezében, amelyek ellenzik Törökország belépését.

Dél-Ciprus végig szeszélyeskedni fog... ami Törökország számára egyfajta "kínai kínzást" jelent - véli a liberális Milliyet.

A lap azt javasolja, hogy az Európai Unió változtasson az egyhangú jóváhagyás megkövetelésén, ami a jelölt előrehaladását illeti, és így akadályozza meg, hogy Ciprus vétóval fenyegesse Törökországot bármikor, amikor csak neki tetszik.

MTI - Fidesz.hu