Az ETA tárgyalni akar a francia kormánnyal
2006. június 14., 13:36
A francia kormány közreműködését szorgalmazta szerdán a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szakadár szervezet a baszk konfliktus tárgyalásos megoldásában.

A baszk és francia nyelvű közlemény, amelyet a szervezet az Euskal Irratiak francia baszkföldi rádiós szövetséghez, illetve a Gara című spanyol baszkföldi függetlenségi laphoz juttatott el, hangsúlyozza: "a március 24-én meghirdetett tűzszünet továbbra is érvényes, és az ETA végig akarja vinni a születőben lévő békefolyamatot". "Az egyetlen út, amely lehetővé teszi a konfliktusok rendezését és nem táplálja az összecsapások ciklusát, a tárgyalás" - szögezte le a szervezet és ennek kapcsán felszólította a francia kormányt: hagyjon fel a baszkföldi lakosság elleni elnyomással és az ellene elkövetett agressziókkal. Az ETA úgy vélekedik, hogy "a baszk konfliktus tabutéma Franciaországban, az eseményeket szelektíven tálalják a közvélemény elé, többnyire csak a megtorló intézkedésekről és az ETA aktivitásáról számolnak be." A szervezet szerint mindaddig, amíg a francia állam nem ismeri a baszk nép jogait, a konfliktus tartani fog.

Az ETA és a szervezethez közelálló Batasuna párt többszöri felhívásai ellenére a párizsi kormány továbbra is alapvetően spanyol problémának tekinti a baszkföldi konfliktust. A békefolyamat egyik fontos kérdése annak a mintegy 600, Spanyolországban és Franciaországban szétszórt baszk fogolynak a sorsa, akiket a függetlenségiek szeretnének családjaik közelében tudni. Michele Alliot-Marie francia védelmi miniszter, francia Baszkföld képviselője, úgy nyilatkozott nem sokkal a tűzszünet kihirdetése után, hogy "minden kérdés megvitatható, amint lesz igazi akarat a tűzszünet betartására és a megoldás keresésére".

MTI - fidesz.hu