Brüsszelben csütörtökön jelentették be, hogy az Európai Unió bizottsága mélyreható borpiaci reformok mellett döntött, a borpiac közös szervezetének gyökeres megreformálása mellett foglalt állást.
A Brüsszelből érkezett szakember a magyar újságírók előtt ismertette a bizottság borpiaci reformtervét, amelynek lényege - a szavai szerint - , hogy az unió bortermelői a jelenleginél versenyképesebbek legyenek a piacon, visszaszerezzék régi piacaikat és új piacokat hódíthassanak meg.
Az agrárpiaci igazgató szerint az unió termeli évente a legtöbb bort a világon. A fogyasztása is az uniós országoknak a legnagyobb a világon. Ugyanakkor az elmúlt 10 évben az unió borbehozatala évente 10 százalékkal emelkedett, miközben kivitele ennél csak lassabban nő. Amennyiben a jelenlegi tendenciák folytatódnak, úgy az unió bortúltermelésének mértéke az évtized végére, a jövő évtized elejére elérheti az éves bortermelés 15 százalékát. (Jelenleg az unió bortermelése évente mintegy 180 millió hektoliter körül mozog.)
A borpiaci reform egyik lényeges célja, hogy a jelenlegi termelési szintet csökkentsék. Így versenyképesebbé tehető a szakértők szerint az unióban megtermelt bor a piacon.
A cél elérése érdekében 400 ezer hektár szőlőültetvény kivágását javasolják a szakértők 5 év alatt. A kivágás finanszírozására, támogatására 2,4-2,5 milliárd eurót szánnak - mondta Russell Mildon. Ez a jelenlegi 3,4 millió hektáros termőterület 3 millió hektárra való csökkentését jelentené.
Emellett változtatnának azon a jelenlegi gyakorlaton, miszerint a borfelesleget lepárolhatják a bortermelők. Továbbá engedélyeznének a világban már több helyen elfogadott bor előállítási gyakorlatot, de megtiltanák a cukor hozzáadását a borhoz - erről Ersilia Moliterno, az Európai Bizottság Agrárfőigazgatóságának munkatársa beszélt.
Mindehhez hozzátette, hogy a jelenlegi címkézési gyakorlaton is változtatni kívánnak annak érdekében, hogy a fogyasztók a jelenleginél egyszerűbben juthassanak a borokról információhoz. A sajtótájékoztató házigazdája az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője György Gábor volt, aki fontosnak nevezte, hogy az európai bortermelők újra versenyképesek legyenek a világ borpiacán. Ez mint mondta az országok és az unió közös érdeke egyben.
Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára az MTI-nek elmondta: Magyarország érdekelt az európai bortermelés mélyreható reformjában, ugyanis a borágazat jelenleg strukturális és versenyképességi válságban van Európában. Ezért az érdemi reformok nem halaszthatók tovább.
Aláhúzta ugyanakkor, hogy nem lehet cél az önkorlátozás és a versenyképesség csökkentése. A termeléscsökkentés lehetőségét nemzeti hatáskörben meg kell tartani, de biztosítani kell egyben az uniós borok eddiginél jobb piaci lehetőségeit, főként a marketing- és a szerkezeti átalakítást szolgáló támogatások növelésével.
A sajtótájékoztatót követően az uniós tisztségviselők a magyar borszakma reprezentáns képviselőivel találkoztak Budapesten az Európa Házban.
MTI - fidesz.hu