Magyarországi lengyelek napja Budapesten
2006. június 25., 09:50
Az Országos Lengyel Kisebbségi Önkormányzat kiállítással és díjátadással ünnepelte immár 11. alkalommal a Magyarországi Lengyelség Napját szombaton Budapesten.

Az elmúlt tizenkét év alatt, és különösen az utolsó négy évben sikerült megteremteni a magyarországi lengyelség kulturális autonómiáját - mondta Sutarski Konrád, az országos önkormányzat elnöke a Duna Palotában rendezett központi ünnepségen.

Mint rámutatott, ez időszak alatt három intézmény is létrejött: a Lengyel Ház, az Országos Lengyel Iskola valamint a Magyarországi Lengyelség Múzeuma és Levéltára.

A központi ünnepségen átadták a Szent László- és a Magyarországi Lengyelekért díjakat.

A Szent László-díjat Grzegorz Lubczyk volt budapesti lengyel nagykövet vehette át.

Magyarországi lengyelekért elismerésben részesült Kryza Leszek plébános, Bozena Bogdanska-Szadai újságíró és Török Gábor Szögliget község polgármestere. Szögliget az egykori Derenkhez mindössze hat kilométer távolságra lévő település. Derenken hat évtizede még négyszázötven Lengyelországból három évszázaddal ezelőtt betelepedett lengyel élt. A falu ma néptelen romközség, ahol magyar-lengyel búcsút is tartották már.

A lengyelek napjának ünneplése szentmisével kezdődött a Lengyel Plébánia Templomban, majd ezt követte a "Poznan - Budapest 56" kiállítás megnyitója a magyarországi lengyelség múzeumában.

A három részből álló tárlaton dokumentációs fényképek, korabeli könyvek, folyóiratok és a mai fiatalság, az 1956-os év eseményeinek témájára készült, képzőművészeti munkái tekinthetők meg.

A népcsoport június 27-én ünnepli a magyarországi lengyelek napját. Az Országos Lengyel Kisebbségi Önkormányzat - közös történelmi gyökerekre tekintettel - választotta (I.) Szent László király névnapját ünnepéül.

A Magyarországon 1077 és 1095 között uralkodott Szent László anyai ágon a lengyel Piaszt-dinasztia leszármazottja, Vitéz Boleszláv lengyel király dédunokája volt.

MTI - -fidesz.hu