Mégis ott lesz a szlovák kormányban Magyar Koalíció Pártja?
2006. június 26., 10:52
Ellentmondó találgatások hangzanak el Pozsonyban arról, vajon hány párttal folytatja a kormányalakítási tárgyalások második futamát a választásokon legtöbb szavazathoz jutott szociáldemokrata Smer, amelynek azonban egyre átláthatóbb a taktikázás kényszerűségéből eredő retorikája, s azt jelzi: a Magyar Koalíció Pártja (MKP) ott lesz Szlovákia formálódó új koalíciós kormányában is.

Robert Fico már elárulta: lehetséges partnereinek száma kettőre szűkült. Hogy melyik az a kettő, azt egyelőre titokban tartja, de hogy a Mikulás Dzurinda vezette SDKÚ-DS nincs köztük, már nyíltan kimondta. A Smer két "szépreményű" partnerének látszó MKP és a még mindig fenntartásai miatt nyűgösködő kereszténydemokrata KDH sokat sejtető hallgatással áll a második forduló küszöbén. Számos jel alapján azonban arra a következtetésre lehet jutni, hogy a "kérő", Robert Fico, a Smer elnöke már felkereste a vésnököt és titoktartási eskü alatt megrendelte a két jegygyűrűt, s az egyikbe a húszmandátumos hozománnyal kistafírungozott MKP, a másikba a szerényebb, 14 mandátumos stafírunggal érkező KDH betűjelét írja.

A Smer 50 mandátumával együtt ez összesen 84 mandátum. A 150 tagú parlament egyszerű többséghez szükséges 76 szavazatát ennyi bőven kiadja, az alkotmányos erejű törvények elfogadtatásához azonban híja van, ám csendes támogatók talán bőséggel lesznek. Ha lesznek. Mert hogy a kimaradó sértettek milyen ribilliót csapnak majd a törvényhozásban, az javarészt előre kiszámítható. Mert ha ilyenformán mégis kimarad a kormányból a Ján Slota vezetette SNS, akkor biztos, hogy Pozsonyban lesz az unió legútszélibb szókészlettel ékes törvényhozása. Ha Slota pártja mégis kormánypárt, Slota pedig - célzott ambícióinak megfelelően - belügyminiszter lenne, akkor szavatolni lehet, hogy a szlovák törvényhozásban se vége, se hossza nem lesz a magyarellenes szitokszavaknak, egyszersmind a magyarellenes "belügyminiszteri gesztusok" kísérletsorozatának sem. De mert az SNS négy év múltán ismét parlamenti párt lett, a mandátumainak száma ugyanannyi mint az MKP-é, üljön majd akár az ellenzéki, akár a kormánypárti padsorokban, oktalanság lenne jámbor és békés törvényalkotási folyamatokról ábrándozni.

Persze még semmi sem biztos, mindössze annyi, hogy az elemzők szerint Fico egy pillanatig sem gondolja komolyan, amit még vasárnap is lebegtetett, miszerint a húsz mandátumos SNS és a húsz mandátumos MKP közül neki mégiscsak az SNS a kedvesebb, mert az legalább szlovák. Azt mondta ugyanis, hogy az SNS és az MKP nacionalizmusa között nem talál különbséget és az MKP "ellenzéki böjtjét" is indokoltnak látja. A két párt stílusának egybevetése elől azonban elegánsan kitért. Nem ok nélkül. Azt is mondta ugyanakkor, hogy a kormányalakítási tárgyalásokat már csak két párttal folytatja, de hogy melyik kettővel, arról majd döntsön a pártvezetés. Ez hétfőn vagy kedden esedékes.

Úgy tartják, Fico az eddigi alkudozások során máris pragmatikusabbá edződött, mert nem éri be annyival, hogy miniszterelnök legyen, de legalább négy évig az is akar maradni, ezért merészen fogalmaz, viszont annál óvatosabban taktikázik. Időnként ugyan fordítva teszi, ám ez is érthető, hiszen még sosem kormányzott, de majd beletanul. A kétkedőbbek azonban azt is hozzáteszik: nehogy idejekorán elvétse és hátrálva akarjon bemenni az ajtón, amely mögött már ott áll az ablakon át korábban érkezett Ján Slota.

MTI - fidesz.hu