Védelmet kérnek a vajdasági magyar civil szervezetek
2006. június 28., 14:28
Tizenhárom délvidéki magyar civil szervezet azzal a kéréssel fordult Sólyom László magyar köztársasági elnökhöz, hogy kezdeményezze az Országgyűlésben olyan jogi aktus meghozatalát, amellyel Magyarország védelme alá veszi a Szerbiában élő magyarokat.

A civil szervezetek szerdán eljuttatták az MTI-hez a Sólyom Lászlónak címzett levelet, amelynek aláírói között vannak pedagógus- és diákegyesületek, művelődési, hagyományápoló és gazdasági szervezetek. Az aláírók felhívják a figyelmet arra, hogy a Délvidék magyarsága, amely immár több mint másfél évtizede "rabja és túsza a délszláv államok és nemzetek egymás közti véres leszámolásának", számban, társadalmi, gazdasági és szellemi erejét tekintve eljelentéktelenedett. A délszláv háború idején magyar fiatalok tízezrei menekültek el a Vajdaságból, az ottmaradtak iskolázottságban messze lemaradnak a szerbek mögött. A magyarok a gazdasági életből egyre jobban kiszorulnak, az állami közigazgatási, igazságszolgáltatási, rendfenntartó szervekben jelentősen alulképviseltek.

A Milosevic-uralom alatt a délvidéki magyarok közé irányították a legtöbb szerb menekültet, akikben sokkal kisebb a megértés a nem szláv nemzetiségűek iránt. "Idetelepedésük óta szüntelenül folyik a magyarok zaklatása, ami nem csupán abban nyilvánul meg, hogy bántalmaznak bennünket, hanem abban is, hogy az igazságszolgáltatási és a rendőri szervek a hátrányunkra kezelik az ilyen ügyeket" - írják a civil szervezetek, amelyek azt is sérelmezik, hogy Szerbiában hamisan állítják be a vajdasági magyarság múltját, akadályozzák a második világháború végén történt súlyos atrocitások feltárását, nem engedélyezik a magyar tömegsírok megjelölését és meggyalázzák emlékhelyeiket.

A civil szervezetek szerint a szerb állam minden eddigi ígérete ellenére nem javult, hanem tovább romlik a vajdasági magyarok helyzete. A kívánt védelmet számukra a kettős állampolgárság megszerzése, a magyar (perszonális) autonómiát megteremtése, illetve a szerb parlamentben a számarányos képviselet biztosítása lenne. Az utóbbi két igény kivívásában Magyarország támogatása garanciát jelenthet - áll abban a levélben, amelyet Sólyom Lászlónak küldtek a vajdasági magyar civil szervezetek.

MTI - fidesz.hu