Engedély nélküli építkezés a Városházán?
2006. július 5., 11:34
Lázas építkezés folyik a Főpolgármesteri Hivatal udvarának Gerlóczy utca felöli részén. Ennek a "szépészeti beavatkozásnak" kapcsán kötelességünk néhány kérdést megfogalmazni a város vezetése felé - mutatott rá szerdán Németh Zoltán közleményében.

Az SZDSZ kampány rendezvényeinek helyt adó Városháza park megépítése után ismét lázas építkezés folyik a Főpolgármesteri Hivatal udvarának Gerlóczy utca felöli részén. Frakciónk üdvözli a világvároshoz nem méltó, évtizedes rendezetlenség felszámolását. Ugyanakkor ennek a "szépészeti beavatkozásnak" kapcsán kötelességünk néhány kérdést megfogalmazni a város vezetése felé.

Miként azt Demszky Gábor számos ügy kapcsán megfogalmazta, demokratikus jogállamban a jogkövetés mindennél előrébb való. Ezért azt kérdezzük, a történelmi városfalat is magában foglaló terület megbolygatásával járó kerítés felépítésnek van-e érvényes építési engedélye? Mivel a terület a kulturális örökség része, ezért kérdezzük, volt-e a területen régészeti eljárás, a munkálatokhoz a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, mint szakhatóság hozzájárult-e? Tudni szeretnénk azt is, hogy a beruházás finanszírozása milyen forrásból történik, illetve, hogy a Főváros illetékes Pénzügyi Bizottsága tárgyalt-e az említett építkezésről és annak pénzügyi hátteréről?
Végezetül arra is választ várunk Demszky Gábortól, hogy a nagy sebbel-lobbal megkezdett kerítésépítésnek van-e köze a közelgő önkormányzati választásokhoz, illetve a véghajrára időzített, Revolúció címet viselő projekt vásár megvalósításához?

Budapest, 2006. július 5.

Németh Zoltán
Fővárosi képviselő, a Várostervezési és Városképvédelmi Bizottság elnöke