Szabálytalanul árusítják ki Budapest vagyonát
2006. július 6., 12:26
Nagy baj lehet a Főváros gazdálkodásában, ha még a saját maguk által alkotott szabályokat sem betartva próbálják még a választások előtt elherdálni a fővárosiak elmúlt években összekuporgatott pénzét - jelentette ki Wintermantel Zsolt.

A Fővárosi Közgyűlés MSZP-s és SZDSZ-es többsége a múlt héten úgy döntött, hogy a város tulajdonában lévő részvénycsomagok egy jelentős részét értékesítendő portfolió-csomagba sorolja át, azzal a szándékkal, hogy ezeket eladják. Ez nagyjából 5 milliárd forintos értékű stratégiai vagyont jelent. Mint ismeretes, az önkormányzati törvény a Fővárosi Közgyűlésnek jogot ad arra, hogy átruházza bizonyos tulajdonosi jogok gyakorlását. A vagyonrendelet kimondja, hogy 1 milliárd forintot meghaladó eladások tekintetében a Fővárosi Közgyűlés az illetékes, az ezt el nem érő forgalomképes vagyonelemek értékesítése pedig a tulajdonosi bizottság hatásköre.

A múlt héten a kormánytöbbségű közgyűlés úgy döntött, hogy a részvénycsomag-értékesítés időpontjának és feltételeinek meghatározását a főpolgármester hatáskörébe ruházza át. Wintermantel Zsolt csütörtöki sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet, hogy mindeközben a közgyűlés - figyelmetlenségből, vagy tudatosan - nem módosította a vagyonrendeletet, így nem születhetett érvényes döntés. "A múlt heti döntés alapján megkötendő szerződés a vagyonkezelővel nem lehet érvényes. E tekintetben a Fővárosi Vagyonkezelő nem adhatja el azokat a részvényeket, amelyre a főpolgármester jogszerűtlen felhatalmazás alapján utasítást ad" - tette hozzá.

A fővárosi vagyon védelme érdekében a Fidesz-MKDSZ frakció a Fővárosi Közigazgatási hivatal vezetőjéhez fordul, hogy törvényességi eljárást kezdeményezzen a közgyűlés múlt csütörtöki döntésével szemben, jogszerűtlen a döntés esetén pedig kérje meg a főpolgármestert a jogszerű állapot visszaállítására. "Felszólítjuk a város vezetését, hogy amíg ez az ügy nem tisztázódik, addig egyetlen egy részvény értékesítésére se kerülhessen sor" - tette hozzá a frakcióvezető-helyettes. "Nagy baj lehet a Fővárosi Önkormányzat gazdálkodásában, ha még a saját maguk által alkotott szabályokat sem betartva próbálják még a választások előtt elherdálni a fővárosiak elmúlt években összekuporgatott pénzét. Szabálytalanul, a saját maguk által alkotott rendeleteket megkerülve - nem betartva - próbálják a főpolgármestert felruházni azzal a jogkörrel, hogy a részvények eladásáról egyszemélyben döntsön" - húzta alá Wintermantel Zsolt.

fidesz.hu