Sztrájkbizottságot hozott létre a PDSZ
2006. július 18., 16:56
Elfogadhatatlannak tartja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), hogy az érdekegyeztetés megkerülésével nyújtotta be a kormány azokat a módosításokat, amelyek következményeként szeptembertől a pedagógusoknak több nem fizetett munkaórát rendelhetnének el, ezért a szervezet sztrájkbizottságot hozott létre - közölte Kerpen Gábor elnök kedden az MTI-vel.

A parlament hétfői döntése alapján 2006. szeptembertől a pedagógusoknak iskolában heti legfeljebb 2 óra (havi 8 óra, azaz egy nap havonta) díjazás nélküli munkát rendelhet el a munkáltató - olvasható a PDSZ elnökének közleményében, melyet kedden juttatott el az MTI-hez.

Mint írja, ez 2007 szeptemberétől még megnövekszik a kötelező óraszám növelésével is, ami tanítóknál heti 1, tanárok esetén heti 2 óra.

"Ha ezt összeadjuk, akkor tanítók esetén heti 3 (havi 3X4,33=13, tanárok esetén 4X4,33=17 óra, azaz több mint két teljes nap havonta) ingyenmunka lehetséges a jelenlegihez viszonyítva" - áll a közleményben.

A PDSZ elnöke nehezményezi, hogy a kormány érdemben nem egyeztetett a szakszervezetekkel azután sem, hogy a Közoktatás-politikai Tanács szakmai és érdekvédelmi szervezetei, valamint a Közoktatási Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldala ezt nyomatékosan kérte. A törvénymódosítást megalapozó elemzés sem készült a pedagógusok munkaterheléséről, és hatásvizsgálat sem a jogszabály következményeiről - olvasható a közleményben.

"A kormány a fentiek alapján kényszerhelyzetet alakított ki. Arra kényszerítette a PDSZ-t, hogy sztrájkbizottságot hozzon létre, mert az érdekegyeztetés megkerülésével nyújtotta be és fogadta el a módosításokat" - írja közleményében Kerpen Gábor, hozzátéve, hogy ennek hatására a kormánynak tárgyalóasztalhoz kell ülnie öt munkanapon belül. "Tesszük ezt abból a célból, hogy esetleges itteni megállapodással elkerülhessünk egyéb direkt akciókat" - áll a közleményben.

A PDSZ szerint a módosítás közvetlen következménye, hogy szeptembertől a minden munkavállalót terhelő adó-, járulék- és energiaár-növekedésen felül azonnali bércsökkenés azok esetében, akik eddig is korrepetáltak, fejlesztettek és munkájuk ellenértékét óradíjként megkapták. Emellett, mint írja, a pedagógusok kiszolgáltatottsága növekedni fog, könnyebben elbocsáthatják őket. A döntés következménye lesz az "egyenlő munkáért egyenlő bért alkotmányos elvének" törvényi megsértése azáltal, hogy van, aki 20, van, aki 22 órát dolgozik ugyanazért a bérért - olvasható a közleményben. Mindezek hatására a PDSZ elnöke szerint romlani fog az oktatatás minősége.

"Azt a PDSZ-es javaslatot, hogy készüljön a pedagógusok munkaterheléséről felmérés és annak elemzését közösen készítsük el, az oktatási kormányzat támogatja, azonban azt a felvetést, hogy addig ne növekedjen a munkaterhelés - számunkra elfogadhatatlan módon és nyilvánvalóan a bérfinanszírozás csökkentése miatt - a kormányzat elutasította" - írja Kerpen Gábor.

A PDSZ elnöke végül megjegyzi: a kormány által korábban támogatott - 2006 szeptemberétől heti 2 plusz 2 - ingyenmunka lehetővé tételének összesen heti 2-re mérséklését a jó irányba megtett "elégtelen" lépésnek értékelik.

MTI - fidesz.hu