Az olaszok megszüntetik a korlátozásokat
2006. július 21., 17:19
Olaszország pénteken megszüntette a nyolc új uniós tagországra vonatkozó munkaerőpiaci korlátozásokat. E döntés révén az Európai Uniónak már 18 tagországa biztosít szabad utat a munkaerő beáramlása előtt.

Az olasz balközép kormány pénteken bejelentette, hogy egyben új, 350 ezer fős, nem-uniós tagországra vonatkozó munkavállalási kvótát hoz létre, amivel lényegében megszünteti a kelet-európai munkavállalókra vonatkozó korlátozásokat. "Véget vetettünk az új uniós tagországokkal szembeni diszkriminációnak" - közölte Enrico Letta államtitkár, utalva arra, hogy eddig az újonnan csatlakozott uniós tagországok munkavállalóit úgy kezelték, mint az unión kívüli országok polgárait.

Jose Manuel Barroso, az EU bizottságának elnöke közleményben üdvözölte a római döntést, hangsúlyozva, hogy az kedvezően hat majd az olasz gazdaságra is. A bizottság egyik értékelésében kimutatta, hogy a határok megnyitása valamennyi uniós tagállam polgárai előtt segít az adott ország munkaerőhiányának enyhítésében és hozzájárul a jobb gazdasági teljesítményéhez.

MTI - fidesz.hu