Elkezdődött: Slota sajnálja, hogy nem űzték el a magyarokat
2006. július 22., 12:44
Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) éles, szélsőségesnek minősített magyarellenes kijelentéseiről elhíresült elnöke egy cseh lapban szombaton közölt interjújában jelezte: irigyli a cseheket, hogy elűzték országuk területéről a németeket, s ezért ma már nincs olyan problémájuk velük, mint a szlovákoknak a magyarokkal Szlovákiában.

A Robert Fico vezette új szlovák kormánykoalíció egyik pártjának elnöke a konzervatív Lidové Novinyben megjelent beszélgetésben keményen bírálta a cseh pártokat és politikusokat, hogy "normális" pártnak tartják a Magyar Koalíció Pártját, amelynek állítólagos célja Szlovákiai szövetségi állammá való átalakítása, a trianoni szerződés és a Benes-dekrétumok átértékelése. "Ha a Benes-dekrétumokat semmissé nyilvánítanák, az egész Közép-Európa számára hatalmas problémát jelentene. Csehország számára jóval nagyobb probléma lenne, mint Szlovákia számára. Ha egyszerre kétmillió - s a határon túl születettekkel együtt talán ötmillió - német most visszaözönlene Csehországba, hát a cseh testvéreinknek bizony iszonyú problémájuk támadta" - jelentette ki Slota.

Megjegyezte, hogy pártja nem a magyarok ellen van, hanem a MKP azon képviselői ellen harcol, akik kisebbségként elnyomják a többségi nemzetet, mégpedig annak saját területén. Amíg a MKP képviselői Szlovákiát nem tekintik hazájuknak, hanem Nagy-Magyarország részének, addig ő a párt betiltása mellett lesz. Az MKP által követelt politikai autonómiát Slota nagyon veszélyesnek tartja.

Az újságíró, Lubos Palatának, megjegyzésére, miszerint a csehek tehát örülhetnek annak, hogy a II. világháború után már kiűzték a németeket, Slota kijelentette: "Inkább nem mondok semmit. Én cseh barátainknak, testvéreinknek kívánom, hogy ilyen nyugodtak legyenek, mint amilyenek, s mutogathassák izmaikat. Én irigylem őket" - válaszolt a szlovák politikus, aki úgy véli, hogy a szlovákok az egykori történelmi Magyarországon ezer évig "rabszolgaságban" éltek. Slota azt állította, hogy Dél-Szlovákiában a magyarok uralkodnak, és "a Szlovák Köztársaság felségterületén" elnyomják a szlovákokat, s ott szlovákul nem lehet senkivel szót érteni.

MTI - fidesz.hu