Másokon keresztül üzenget Demszky
2006. július 24., 09:27
A fővárosi hajléktalanok problémáját kérte számon Tarlós Istvánon az Új generáció. A liberális ifjúsági szervezet szerint a Fidesz és szövetségeseinek jelöltje nem segíteni, hanem eltüntetni akarja a rászorulókat.

Az egyik melegedő mellé szervezett sajtótájékoztatójukat egy helybeli félbeszakította, azt mondta, elege van abból, amit néhány éve a környéken művelnek a hajléktalanok.

Óbuda polgármestere szerint azzal, hogy az Új Generáció a kérdést nem a jelenlegi főpolgármesternek teszi fel, elismeri, hogy 16 év alatt nem sikerült megoldani a problémát.

A liberális fiatalok számára elfogadhatatlan Demszky Gábor főpolgármester ellenzéki kihívójának a hajléktalan-kérdésben tett kijelentése, miszerint más európai nagyvárosokhoz hasonlóan Budapest frekventált területein is rendeletben szabályozná az utcai kéregetést.

"Azt szeretném megtudni Tarlós Istvántól, hogy ő Budapest mely részére kívánja kitelepíteni a hajléktalanokat, illetve milyen módszereket alkalmazna velük szemben hogyha netán önként nem távoznak. Mely kerületekben helyezné el őket? Mi, fiatal liberálisok a szolidaritás eszméjében hiszünk, ezért fontos téma ez a számunkra, és tudjuk, hogy a Fővárosi Önkormányzat eddig is sokat tett, hogy a hajléktalankérdést megoldja" - fogalmazott Merker Dávid, az Új Generáció alelnöke.

A fővárosiak keveset éreznek a hajléktalanhelyzet megoldására fordított évi 800 millióból. Az utcán élők többsége pedig csalódott, ők úgy érzik megfeledkezett róluk a városvezetés.

Tarlós István fölösleges hisztériakeltéssel vádolja az SZDSZ Új Generációját. Azt állítja a szabályozással nem elrejteni, hanem a budapestiek érdekeit szem előtt tartva végre napirendre venni és megoldani szeretné a hajléktalanok helyzetét.

"Bármelyik budapesti átlagpolgárnak, budapesti lakosnak módjában áll elsétálni mondjuk a Keleti Pályaudvarra, vagy a Nyugati aluljárójába, és ha megjárta egyik este ezeket, akkor döntse el magában, hogy a főpolgármester úr megoldotta-e, és milyen mértékben Budapesten a hajléktalan-problémát. Ehhez nem kell azt hiszem kommentár. Én pedig azt mondtam, hogy egyfelől biztosítani kell a hajléktalanok alapellátásának a feltételeit, ugyanis farizeus megoldás azt mondani, hogy hagyjuk őket békében, ott ahol vannak ellátatlanul" - nyilatkozta Tarlós István, a Fidesz főpolgármester-jelöltje.

Tarlós hozzátette, szerencsésebbnek tartaná, ha Demszky Gábor nem az SZDSZ ifjúsági szervezetével üzengetne, hanem vállalná a személyes vitát a fővárost érintő ügyekben.

HírTv - fidesz.hu