A Maffia dupla annyit forgalmaz, mint a Fiat
2006. július 24., 17:08
Az olasz Maffia egyre nagyobb sápot szed az olasz gazdasági teljesítményből. Az olasz beszerzési menedzserek szövetsége, a Confesercenti adatai szerint az olasz kereskedők évente 30 milliárd euróval támogatják a bűnszövetkezet működését. A Maffia a vállalatoktól és vállalkozóktól 77,8 milliárd eurót szed be.

"A Maffia kétszer akkora forgalmat bonyolít, mint a Fiat autógyár. Az olasz vállalkozói szféra naponta 200 millió eurót juttat a bűnszövetkezetnek" - írja a társaság beszámolója. Egyes régiókban, így a dél-olaszországi Calabriában és Szicílián a kereskedők 80 százaléka fizet védelmi pénzt. Szicílián ez 50 ezer kereskedőt jelent. "Vannak térségek, ahol csak a Maffia közvetlen tulajdonában lévő vállalkozások nem fizetnek védelmi pénzt."

Olaszországban 25 ezer uzsorás ténykedik, akik évente 120 ezer ügyfélre vetik ki hálójukat. Éves forgalmuk 25 milliárd euró. A Maffia által preferált gazdasági ágazatok a szabadidő és szórakoztató ipar, a vendéglátás, a kiskereskedelmi áruházláncok, az autószalonok és a divatkereskedelem. Nagy aktivitást mutat a szervezet az ingatlanpiacon is. "A Maffia már megvetette a lábát a pénzügyi szektorban is fél Európában" - figyelmeztetnek a jelentésben.

MTI - fidesz.hu