Gyurcsány bujdokolt Brüsszelben
2006. július 26., 16:36
Feladta az euró 2010-es bevezetését a magyar kormány. A pénzügyminiszter és Gyurcsány Ferenc Joaquín Almuniával, az EU-pénzügyi biztosával tárgyalt. A bizottság nem kommentálta a találkozón elhangzottakat - megvárják a szeptemberi konvergenciaprogramot.

Már nem 2010 az euró magyarországi bevezetésének céldátuma. Az új dátum a szeptember 1-jén benyújtásra kerülő konvergenciaprogramban az EU által elfogadott pénzügyi tételektől függ majd. Bár a rendkívül ideges Veres János pénzügyminiszter azt próbálta bizonygatni, hogy a találkozó csak egyike volt az EU-val szeptember elsejéig folytatandó munkamegbeszéléseknek, ennek ellentmondani látszik, hogy Gyurcsány Ferenc az élénk nemzetközi érdeklődés mellett tartott sajtótájékoztatótól távol maradt. Sőt gépkocsijával az állandó magyar EU-képviselet garázsában állt meg, és onnan is csatlakozott a magyar delegáció tagjaihoz, Draskovits Tiborhoz és Bajnai Gordonhoz. A bujdoklás oka brüsszeli szakértők szerint, hogy a hiánycél az idén 8,6 százalék lesz, ami előreláthatólag jövőre további 0,9 százalékkal még nőni fog. Ez pedig az EU számára elfogadhatatlan.

Veres János szintén nem volt bőbeszédű, részletesebben csak arról nyilatkozott, hogy a kormány a jövőben kerülni fogja a könyvelési trükkök használatát.

Almunia biztos és kabinetje messzemenően elzárkózott attól, hogy a munkatalálkozóról nyilatkozzon.

HírTv - fidesz.hu