Holnap nyílik meg az V. Magyar Református Világtalálkozó
2006. augusztus 11., 11:59
Kolozsváron nagyszabású ünnepséggel nyílik meg szombaton az V. Magyar Református Világtalálkozó tíznapos rendezvénysorozata.

A megnyitóra a kincses város háromezer férőhelyes sportcsarnokában kerül sor. A szervező, a kolozsvári székhelyű Erdélyi Református Egyházkerület illetékesei szerint a rendezvényen jelen lesznek a Kárpát-medencei magyar református püspökök, emellett számos meghívott. A világtalálkozó megnyitóünnepségén Pap Géza, az erdélyi egyházkerület püspöke hirdet igét és köszöntő beszédet mond Tőkés László, a nagyváradi székhelyű Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) püspöke, valamint Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke. A megnyitót megelőzve Kolozsváron Bocskai-emlékünnepélyt tartanak a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézetben, amelynek udvarán leleplezik az erdélyi fejedelem szobrát is. Ezután a résztvevők koszorút helyeznek el az uralkodó kolozsvári szülőházában lévő emléktáblánál.

Az események Erdélyben vasárnap folytatódnak, hiszen a KREK szervezésében több helyszínen is megünneplik a világtalálkozót. Az erdélyi királyhágómelléki egyházkerület központi rendezvényére a nagyváradi várban kerül sor. Itt ifjúsági világtalálkozót szerveznek, amelyen részt vesz és köszöntőt mond többek között Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke. Ezzel egy időben Bihar megye többi települése is részese lesz a világtalálkozónak, hiszen ebből az alkalomból a királyhágómelléki egyházkerület valamennyi gyülekezetében ünnepélyes jelleget nyer az istentisztelet. Bihardiószegen és Szentjobbon világtalálkozói emlékünnepséget szerveznek, Élesden az elszármazottak találkozójára kerül sor, Nagyszalontán pedig Bocskai István erdélyi fejedelemre emlékeznek, akinek szobrát Szárazbereken meg is koszorúzzák.

Vasárnap délután a Bihar megyei Diószeg melletti Nyúzóvölgy-Almáspataknál, az álmosdi-diószegi csata színhelyén az 1606-os bécsi béke 400. évfordulója alkalmából csatatéri emlékünnepélyt szerveznek. A királyhágómelléki egyházkerület meghívója emlékeztet, hogy "a Magyar Reformátusok Világszövetsége a magyar református világtalálkozók szervezése jegyében és az ateista-kommunista diktatúra bukását követő - viszonylagos - szabadság áldásaként jött létre". A szabadság szellemét idézi Bocskai István szabadságharcának, valamint az azt betetőző bécsi békének a 400. évfordulója. A világtalálkozó eszmeiségében ehhez a jubileumhoz kapcsolódik - hangsúlyozzák a meghívóban. A világtalálkozót rendszerint minden kárpát-medencei református közösségben megünneplik, a rendezvény-sorozat augusztus 22-én Debrecenben zárulnak.

MTI - fidesz.hu