Újabb szakmai bírálatot kapott verespataki aranybánya
2006. augusztus 16., 14:35
George Bush amerikai elnöknek is elküldte egy Romániából elszármazott, bányaiparban dolgozó projektmenedzser azt a bíráló levelet, amelyben kifejti, hogy a Verespatakon tervezett aranybánya tervével kapcsolatos tanulmányok felületesek, illetve hogy a tervező Gabriel Resources "fantomcég" - írja szerdai számában a Ziua című napilap.

A bukaresti lap egész oldalas összeállítást közöl a Verespatakon tervezett aranybányáról. A lap emlékeztet, hogy a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) kanadai-román vegyes vállalat által tervezett nagyszabású projekt következtében a római kori településen és környékén öt hegy, tíz templom, tizenkét temető és mintegy 960 ház semmisülne meg.

A Ziua szerint a Verespatakon született és 1983-ban bekövetkező kitelepedéséig a romániai bányaiparban dolgozó Iosif David nemzetközi szakmai képesítéssel rendelkező projektmenedzser George W. Busht is megkereste levélben, amelyben a bányaterv megvalósításának "katasztrofális" következményeire hívta fel a figyelmet. David - amint azt a román lapban közölt levelében kifejtette - a környezetvédelmi kérdésekért felelős egyik amerikai törvényhozónak is hasonló tartalmú levelet küldött.

A Kanadában húsz éven át projektmenedzserként, de korábban Afrikában is dolgozó szakértő csodálkozását fejezte ki, hogy a román kormány alapvető elveket hagy figyelmen kívül a verespataki bányatervnél. Kifejtette: a fekete kontinensen sem találkozott olyan esettel, amikor egy ország kormánya legalább három megvalósított projektet bemutatni képtelen céggel üzletelne.

David számára érthetetlen, hogy Bukarest tárgyalni kezd egy olyan céggel - az RMGC-re utalva -, amely eddig a Verespatakon tervezett beruházáshoz hasonló egyetlen tervet sem valósított meg.

Hozzáteszi: az RMGC anyavállalata "fantomcég", hiszen a Gabriel Resources székhelye egy torontói kétszobás lakásban található, részvényeit pedig nem jegyezik az amerikai tőzsdén. A szakértő szerint a kanadai cég hitelességének hiányát a vállalat élén történt gyakori vezetőségcserék is alátámasztják.

A projektmenedzser a román napilapban közölt levelében kifejti, hogy a verespataki arany- és ezüstkitermeléssel kapcsolatos tervek felületesek, hiszen a cég felülbecsülte a Kirnyik-havas által rejtett altalajkincseket.

Szerinte a román hatóságoknak független szakértőkkel kellene ellenőrizniük a megvalósíthatósági tanulmányban foglalt adatokat, mivel szerinte a beruházó rendszerint túlzott értékeket közöl a verespataki földben rejlő arany- és ezüsttartalékokról.

Ilyen körülmények között - vélekedik a román szakértő - a terv gazdasági szempontból nem lehet nyereséges, a román állam sem kaphatná meg így a kanadai cég által ígért nyereséget - írja a Ziua.

MTI - fidesz.hu