Palicson tartották központi ünnepségüket a vajdasági magyarok
2006. augusztus 20., 13:44
A magyar határtól néhány kilométerre lévő Palicson tartották a késő éjszakába nyúló augusztus 20-i megemlékezésüket szombaton a délvidéki magyarok, akik számára Szent István napja - mióta a Vajdasági Magyarok Szövetsége (VMSZ) két évvel ezelőtt azzá nyilvánította - hivatalosan is ünnep.

Az ünnep, amelyre a Vajdaság minden részéről mintegy négyezer ember érkezett, már délután megkezdődött a palicsi vigadó előtti sétányon rendezett kézműves kirakodó- és könyvvásárral, amely alatt a szabadkai fúvószenekar szórakoztatta a vendégeket.

Szabadkán, a Szent Teréz-székesegyházban ünnepi szentmisét mutattak be, dr. Gyulai Endre szeged-csanádi megyéspüspök vezetésével. Este, ismét Palicson, ökumenikus kenyérszentelő volt, amely után megtartották a központi ünnepséget.

A megemlékezés egyik fő szónoka, Kasza József, a VMSZ elnöke - szavait a belgrádi kormánynak címezve - leszögezte, hogy egy igazi demokráciában nem lehet tabutéma az autonómia egyetlen formája, így a területi autonómia sem. Szent István művét méltatva a politikus hangsúlyozta, hogy az erőforrásként és ihletként szolgálhat a vajdasági magyarság további küzdelméhez és fejlődéséhez. Ennek kapcsán Kasza József azt kérte a magyar kormánytól, hogy ne szüntesse meg a határon túl élő magyaroknak juttatott támogatásokat.

Az ünnep a Vannak magyarok című irodalmi-zenés összeállítással, művészeti együttesek fellépésével folytatódott, végül a palicsi szabadtéri színpadon levetítették Koltai Róbert Csocsó, avagy éljen május elseje! című filmjét.

MTI - fidesz.hu