A fiatalok foglaljanak állást, ha valami nem tetszik nekik!
2006. augusztus 22., 15:07
A Fidesz Jeszenszky Zsoltot kérte fel, hogy szakmai szemmel segítse a "Képmutató plakátpályázat" versenyre beérkezett pályaművek értékelését. A fidesz.hu a népszerű lemezlovast, műsorvezetőt faggatta.

Hogy kerültél a plakátverseny zsűrijébe?

Kaptam egy telefont, melyben azt tudakolták, vállalnám-e a beérkezett pályamunkák zsűrizését. Hirtelen felindulásból igent mondtam. Persze sohasem volt kérdéses az én politikai hovatartozásom, soha nem is csináltam belőle titkot. De egészen más területen dolgozom, ahol a szakmaiságot mindig előtérbe helyeztem. Ez egy szakmai jellegű felkérés - ezért is mondtam igent -, hiszen a fiatalok között dolgozom, és ez a plakátpályázat is pont az ifjabb korosztályokra számít.

A plakátpályázat egy olyan lehetőség, ahol a fiatalok megmutathatják magukat, kifejezhetik az érzéseiket, megfogalmazhatják véleményüket Gyurcsány csomagjáról. Hogyan tudod a civilt, a szakmai, művészi szempontokat megjeleníteni a zsűrizésben, egy olyan pályázatban, ami mégiscsak a politikáról szól?

Van egy alapgondolat, egyfajta politika irányultság, egyfajta értékrend, egyfajta megítélés, amivel nyilván valamelyest az ember azonosul, és annak mentén bírálja el, vagy legalábbis igyekszik elbírálni szakmai szempontok alapján azokat a plakátokat, terveket, képeket - legyen az bármiféle vizuális grafikai megoldás -, amelyek a pályázat felhívására beérkeznek.

És hogy lehet a pályamunkákat objektíven elbírálni? Nyilván az első, vagy az egyik elsődleges szempont, hogy humoros legyen. Akkor humoros, ha a néző röhög rajta. Ha nem röhög rajta, akkor nem olyan humoros - persze attól még lehet jó, lehet, hogy valami érdekes dologra hívja fel a figyelmet, de ez egy könnyedebb hangvételű kiállítás lesz, tehát nyilvánvaló, hogy elsődlegesen - valószínűleg - a humoros pályamunkák fognak jól szerepelni. Persze azért ez nem jelenti azt, hogyha valaki nagyon eltalál valamit, komoly mondanivalót jelenít meg, az hátrányba kerülne.

A célcsoport, ahonnan várjuk a pályázatokat, a kreativitásáról ismert. Az interneten jól ismertek a vicces montázsok, jópofa jelmondatok - kicsit kifigurázva, kicsit átalakítva -, és az azokhoz készült képi illusztrációk. Nyilván ezek csak tippek, hogy milyen pályamunkák fognak érkezni.

Rengeteg különböző vicces képet, videót, szöveget kapok én is, tudom, hogy a fiatalok fantáziája kimeríthetetlen. Ezeket próbáljuk meg most összegyűjteni, abból a szempontból, hogy a legutóbbi hónapok intézkedései, a Gyurcsány csomag, és általában a mai közállapotok kapcsán kinek mi jut az eszébe, milyen humoros ötletekre állnak rá az agytekervényei.

Szerinted mennyire mozgatta meg a fiatalokat Gyurcsány-csomag bejelentett intézkedései, mekkora érdeklődésre számítasz?

Sajnos a fiatalok között általában jellemző ma egyfajta apolitikusság. Nemcsak a politika, mint tevékenység, vagyis az aktív politizálás iránt nem érdeklődnek - ez érthető -, hanem általában az őket körülvevő kisebb-nagyobb, közvetlen-közvetett világnak a történéseire sem különösebben kíváncsiak - különösen akkor nem, ha az bármilyen szinten is politikai színezetű. Az ő életüket is érintő, de a politika színteréről érkező események, vagy ha valamilyen szinten a politika által átszőtt események kerülnek elő, akkor rögtön egyfajta távolságtartás jelenik meg, nem érdekli őket, mintha az is nem számítana az életükben.

Szerintem éppen ezért nagyon fontos dolog, hogy lehetőség szerint hívjuk fel a figyelmet: igenis számít, egy 18-20 éves fiatal számára komoly jelentősége van annak, hogy milyen megszorító intézkedések történtek. Kell-e tandíjat fizetni, milyen kiadásnövekedések jelentkeznek a család számára - még ha nyilvánvalóan nem is ő fizeti a villany, meg a gázszámlát, hanem még szülei. Ha a saját pénztárcája nem is érzi a csomag hatását, de meglehet, hogy kevesebb zsebpénzt kap, nem marad annyi a családi kasszában, hogy elmenjen bulizni, tehát előbb, vagy utóbb biztosan érezni fogja a megszorítást. Fontos, hogy ezzel tisztában legyenek a fiatalok, és legalább annyira érdekelje őket a politikai világ, hogy állást foglaljanak, hogyha valami nem tetszik nekik, akkor azt a maguk eszköztárával kifejezve, de mondják el.

fidesz.hu