Szélsőségesek elleni felhívás a pozsonyi kormányhoz
2006. augusztus 31., 20:57
Írók, színészek, volt politikusok, civil szervezetek képviselői, szlovákok és a szlovákiai magyarok írták alá azt a csütörtök este Pozsonyban közétett dokumentumot, amelyben felszólítják a szlovák politikai vezetést, a médiát és az ország minden tisztes komolysággal gondolkodó polgárát: tegyenek meg mindent azért, hogy a nemzeti kisebbségek elleni nacionalista indulat már csírájában elpusztítható legyen.

"A szélsőség minden formában és mindnyájuknak árt, s ezek közül is a legveszélyesebb a vezető politikai elit szította szélsőség, az amelyik a nemzetiségek elleni nacionalista uszításra, összeférhetetlenségre buzdít, mert annak következménye mindig a napjainkban már tapasztalható erőszakhoz vezet" - fogalmaznak az aláírók, akik szerint: ahogy a tüzet sem oltani, hanem megelőzni kell, úgy a nemzeti kisebbségek elleni indulatokat sem elég csak elítélni, hanem csírájában kell kioltani annak minden kezdetleges megnyilvánulását.

"A legnagyobb felelősség a politikai elit felelőssége. Ha a nacionalista indulatokat ők gerjesztik, az mindig közvetlenül vezet az erőszakhoz, s jelentős módon meghatározza a széles nyilvánosság magatartását, egyszersmind mindnyájunkat otthon és külföldön egyként diszkreditál" - fogalmaznak az aláírók, és Vladimír Meciar
országlására utalva emlékeztetnek a kilencvenes évek Szlovákiájára, amikor "a kormánypolitika mindennapi eszközének számító verbális bujtogatással nemzetközi elszigeteltségre juttatták az országot".

MTI - fidesz.hu