Életveszélyes út az afgán hágókon
2006. szeptember 7., 08:51
Kabul-Pol-e Khomri - Órákon belül megkezdődik az Afganisztánban szolgáló magyarok áttelepülése a fővárosból, Kabulból az északra fekvő Baghlan tartományba. A több mint száz magyar katona és a Blikk tudósítója teljes készenlétben várja, hogy az 50 járműből álló konvoj engedélyt kapjon az indulásra Ilyen hatalmas mozgósítás még nem volt az Afganisztánban szolgáló magyar alakulatnál, amely 2003 óta állomásozik egy kabuli többnemzetiségű bázison.

A konvoj, amely dzsipekből, páncélozott harci járművekből és teherautókból áll, csaknem két kilométer hosszan fog kígyózni 250 kilométeren át a Hindukus hegység keskeny és veszélyes útjain és alagútjain. A legnagyobb kihívás az lesz, amikor a menet áthalad majd a 3500 méteres Salang-hágón.

Ez ugyanis a világ legmagasabb olyan hegyi átkelője, amelyen aszfaltozott út vezet keresztül.

- Arra kell felkészülnünk, hogy ezt a távolságot 10-14 óra alatt tesszük meg, mivel a terepviszonyok rendkívül rosszak, a veszélyről nem is beszélve - mondja Szikszai Tamás századparancsnok, miközben a katonák egy dzsip motorháztetejére fektetett térkép felett egyeztetnek a feladatról.

- Járművenként legalább 20 liter palackozott vizet kell biztosítanunk, mert útközben csak fertőzött vizet találnánk, ráadásul a rekkenő, 40-50 fokos hőség miatt naponta 4 litert is tanácsos meginni - mondja Takács János (27) szakaszvezető, gépkocsivezető, miközben ásványvizes palackokat pakol a terepjáróba.

Előre csak néhány katona tudja az indulás időpontját. Az áttelepülés ugyanis komoly kockázatot rejt, hiszen a konvojok elleni támadások megsokasodtak az elmúlt néhány hónapban. Legutóbb épp e hét elején ért támadás egy katonai konvojt azon az útvonalon, ahol a magyarok is rendszeresen járőröznek.

Az öngyilkos merénylő négy embert ölt meg, köztük egy angol katonát. Az átkelésen biztonsági okok miatt még a Blikk munkatársának is ki kell kapcsolnia mobiltelefonját, nehogy bemérhető legyen a konvoj haladási útvonala.

A magyar katonák egy része mellesleg már elfoglalta állomáshelyét Baghlan tartomány székhelyén, Pol-e Khomriban, amelyet két évre vesz át hazánk a hollandoktól. Az új feladat nagy kihívás a magyar missziónak, hiszen a fél Dunántúlnyi területet októbertől a magyar katonák igazgatják és biztosítják majd.

A feladatok közé tartozik majd az ivóvíz-szolgáltatás helyreállítása és az iskolák újjáépítését végző civilek biztonságának szavatolása, vagyis az afgán lakosság mindennapi életének könnyítése és segítése.

Fóris Gábor, BLIKK

fidesz.hu