Miért titkolják a Combinók szerződését?
2006. szeptember 12., 07:35
Az adatvédelmi biztos szerint a Combino villamosok adásvételi-szállítási szerződése közérdekű információ, annak átadása nem tagadható meg. A közérdekű információ eltitkolása bűncselekmény - mutatott rá Péterfalvi.

A főpolgármester ‚a hét végén közölte, visszaküldi a Combino villamosokat, ha még egyszer legalább öt percre meghibásodnak. Az önkormányzat ugyan akkor arra nem válaszolt: nyilvános adatnak tekinti-e a járművek adásvételi szerződését. Mint szombati számunkban megírtuk, a Főpolgármesteri Hivatal sajtóosztálya későbbi időpontra ígért választ. Tegnap a sajtóiroda a BKV-hoz küldött, a Siemens Rt. pedig már a múlt pénteken azt mondta, üzleti titkokat rejt a közlekedési rt.-vel kötött megállapodása. A BKV vezérigazgatójától tegnap írásban kértük a szerződést. A cég kommunikációs osztálya szóban tudatta: írásbeli választ ne is várjunk. Ezúton közlik: üzleti titok a Siemens Rt.-vel, illetve az EIB-bel, vagyis az Európai Beruházási Bankkal létrejött kontraktus. A hitelből történő finanszírozásról sem kívántak beszélni természetesen.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos ugyanakkor azt mondta: a vezérigazgató válaszának nyolc napon belül írásban meg kell érkeznie. Az adatvédelmi biztos szerint a Combino villamosok adásvételi-szállítási szerződése közérdekű információ, annak átadása nem tagadható meg. A BKV ugyanis közpénzen szerezte be a járműveket, ezt mindkét szerződő félnek s az önkormányzatnak is tudnia kell. A közérdekű információ eltitkolása bűncselekmény - mutatott rá Péterfalvi - és hozzá tette: a hasonló vétség a Btk. szerint két évig tartó szabadságvesztéssel büntethető.

A jogszabályi kötelezettség alól a közpénzt felhasználó gazdasági társaság sem mentesül. A negyven Combinóért mintegy negyvenmillárd forintot fizet a BKV. Korábban már elhangzott, hogy a szállító kötbért fizet, ha a járművek nem közlekedhetnek, a jogi felelősség azonban ennél nyitván sokrétűbb. Kérdés ugyanis, hogy a gyártó milyen jótállást vállalt a különféle hibákért, s mikor van mód a szerződés felbontására. Ezt színezi, hogy ha a járműveket Demszky Gábor főpolgármester kérésére a választás miatt valóban korábban, esetleg kellő kipróbálás nélkül adták át, a Siemens nem korlátozta vagy zárta-e ki a felelősségét. Mindezt csak a szerződésből lehetne pontosan megtudni.

Közben tegnap este Demszky Gábor arra kérte fel a BKV igazgatóságának elnökét, hogy vizsgálja meg a Combino villamosok meghibásodásának jellege és azok forgalomra gyakorolt, súlyosan hátrányos hatása egyáltalán fenntarthatóvá teszi-e még a Siemensszel kötött szerződést. Amennyiben nem, a fővárosnak és a BKV-nak egyaránt a leghatározottabban kell érvényesítenie a budapestiek érdekeit a gyártóval szemben - áll a főpolgármester levelében.

Magyar Nemzet - fidesz.hu