Tarlós:a városvezetésben a kamarák is helyet kapnának
2006. szeptember 21., 13:35
A főváros vezetése szakmai típusú lenne és a főpolgármesteri kabinet tagjai között helyet kapnának a vállalkozók, a gazdasági kamarák képviselői is - hangoztatta Tarlós István független főpolgármester-jelölt a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) fórumán, csütörtökön a fővárosban.

A főpolgármester-jelölt több területen is fontosnak nevezte az együttműködést, mivel közös felelősségvállalás esetén lehet konstruktivitásban gondolkodni. Tarlós István úgy vélekedett, hogy a városfejlesztésről szóló Podmaniczky terv "szép mese", azokat az ígéreteket tartalmazza, amelyeket Demszky Gábor korábban tett, de nem teljesített. A terv
nem foglalkozik a beruházások forrásaival sem, így a főpolgármester-jelölt szerint végrehajtásához nincs meg a pénzügyi fedezet.

A jelölt utalt a miniszterelnök vasárnap nyilvánosságra került május végi beszédére is, amelyben elismerte, hogy üres az ország kasszája. Megjegyezte: a fővárosi hiány is jelentős, ezért az európai uniós források lehívásához is kétséges az önerő biztosítása. Javasolta, tisztázzák a főváros pénzügyi helyzetét, mivel csak így lehet tervezni a fejlesztéseket. Tarlós István e körbe sorolta a közlekedést, a parkolást, a panelprogram energiatakarékossági beruházásait, s szerinte folytatni kell a történelmi városrészek rekonstrukcióját is.

Tarlós István az elmúlt napok tüntetései kapcsán elmondta: a budapesti helyzet kettős. Egyfelől jelen van a rombolás, a randalírozás, ami nem politikai, hanem rendészeti kérdés. Ilyen esetben a törvény legnagyobb szigorúságával fel kell lépni. Az események másik oldaláról a jelölt kifejtette: a vasárnap nyilvánosságra került májusi miniszterelnöki beszéd kiszabadította a szellemet a palackból, s az egyet nem értés kifejezéseként az emberek békés tüntetéseket szerveznek. A tüntetés alapjog, a demokrácia természetes része - tette hozzá.

A helyi adók szabályozásával kapcsolatos Tarlós István elmondta: az iparűzési adót ki kellene váltani, s a helyi adókat átengedett adóként kellene működtetni. Kamarai kérdésekre válaszolva elmondta: a korrupció visszaszorításában akkor lehetne eredményt elérni, ha a döntések meghozatalában, az ellenőrzésben számon kérhető, személyi felelősség jelenne meg.

MTI - fidesz.hu