Alkotmánybírósági döntés a felsőoktatási törvény módosításáról - a Fidesz véleménye
2006. szeptember 25., 13:34

A kormány immár féltucatszor bukott el az alkotmányosság próbáján oktatási kérdésben. Nem értjük, mi indítja arra a kormánypárti politikusokat, hogy a sorozatos lebukások, hazugságok után újra és újra alkotmányellenes megoldásokkal kísérletezzenek a felsőoktatás területén.

Az Alkotmánybíróság mai határozata világosan, egyértelműen visszaigazolja az ellenzéki aggodalmakat és figyelmeztetéseket, melyek a felsőoktatási törvény módosításának vitájában hangzottak el. A kormány egy korábban már alkotmányellenesnek bizonyult szabályt próbált meg újra becsempészni a törvénybe, kapkodva, szakmailag teljesen megalapozatlanul.

Felszólítjuk a kormányt, hogy a felsőoktatási intézmények autonómiájának biztosítása mellett fontolja meg újra a tandíj bevezetésének kérdését is, melyet a tavaszi választási kampányban még sértődötten tagadtak, majd hazug módon utólagos tandíjról beszéltek, végül mégiscsak közvetlenül fizetendő, magas összegű tandíjjal sarcolják meg a hallgatókat.

Fontos, hogy a kormány végre ne tekintse presztízskérdésnek az oktatásügyet, hiszen presztízsét, szavahihetőségét már amúgy is elveszítette. Haladéktalanul konzultációt kell kezdenie a kormányzatnak az ellenzék, a felsőoktatási intézmények, valamint a hallgatók képviselőivel, hogy közösen találjunk olyan megoldást a felsőoktatás finanszírozására, mely nem teszi lehetetlenné a szegényebb sorsú diákok továbbtanulását.

Budapest, 2006. szeptember 25.

Pokorni Zoltán
alelnök