Éles pengeváltás a fővárosi vitán
2006. szeptember 27., 09:16
Éles hangnemben kezdődött meg tegnap a Budapesten listát és főpolgármester-jelöltet is állítani tudó pártok képviselőinek vitája a Magyar Televízióban, Baló György vezetésével. Itt is nagy hangsúlyt kapott az elmúlt napok tüntetéssorozata és az ezt kiváltó kormányfői hazugság lelepleződése.

Demszky Gábor, az SZDSZ fővárosi listavezetője adta meg az alaphangot, amikor kijelentette: az október elsejei választás tétje Budapest békéjének és nyugalmának a megtartása. - Kinek a hívószavára mentek a Szabadság térre a szélsőjobboldali vandálok - tette föl a kérdést Demszky, aki azonnal válaszolt is magának. Szerinte Orbán Viktor és Wittner Mária fideszes politikusok a felelősek a történtekért, szónoklataikkal, nyilatkozataikkal. A jelenlegi főpolgármester felszólította Tarlós Istvánt, a Fidesz-KDNP listavezetőjét, hogy mondja fel az általa szélsőjobboldalinak nevezett MIÉP-pel és a Jobbikkal kötött szerződéseket. Ekkor zűrzavar támadt a stúdióban, mert a fentiekre reagálva közbeszólt Zsinka László, a MIÉP listavezetője, jelezve: pártját ő képviseli, nem Tarlós, akit ő Gyurcsány Ferenc jelöltjének tart, akárcsak Demszky Gábort. - Budapest elmúlt heti állapotaiért a miniszterelnök a felelős, aki előre kitervelt akciót hajtott végre, amikor a hazugságait felfedő, négy hónappal ezelőtti beszédét szétküldték a sajtónak.

Tarlós István kiemelte: Gyurcsány Ferenc engedte ki a szellemet a palackból, amikor azt erősítette, hogy a politikában kimondott szó mögött nincs tartalom. - Demszky Gábor alig egy hete is a rendpártiságomért támadott, miközben az elmúlt tizenhat évben az ellen tevékenykedett. Én valóban rendet, azonnal érvényesíthető nagy összegű bírságokat, hatékony rendőrséget szeretnék, hogy garázdák ne dúlhassák föl Budapest békéjét.

Molnár Gyula, az MSZP listavezetője szerint nem azon kell vitázni, hogy ki a felelős, hanem mindenkinek el kell határolódnia a történtektől. Székely Péter, a Magyar Kommunista Munkáspárt főpolgármester-jelöltje szerint Gyurcsány Ferenc hazudott, Katona Kálmán (MDF) pedig a katasztrófavédelem hiányosságait vetette föl.

A listavezetők választási műsora valójában nem vita, hanem rövid kortesbeszédek sorozata - jelentette ki tegnap délelőtt Tarlós István, a Fidesz, a KDNP, a Jobbik és számos civil szervezet által támogatott független főpolgármester-jelölt, aki kijelentette: ha pénteken megtartják a Duna Televízió által szervezendő főpolgármester-jelölti vitát, az nélküle fog zajlani. - Bohózatra, két, ugyanazon szereplőkkel folytatott vitára nincs szükség, és nincs semmilyen épeszű magyarázat arra sem, hogy Demszky Gábor, az MSZP és az SZDSZ közös jelöltje miért nem hajlandó velem kiállni kétszemélyes vitára. Az elmúlt napokban elég sok furcsa kijelentés hangzott el, és számos olyan nyomtatvány jelent meg, amelynek tartalma tisztázásra szorul. Bármelyik televízióban vagy egy zárt helyiségben hajlandó vagyok vitázni a jelenlegi főpolgármesterre1, akinek jelentkezését - ha feladja gyávaságát - szeptember 29-én éjfélig, a helyszín és az időpont megjelölésével bármikor várom - tette hozzá Tarlós, aki ezenkívül kilenc kérdésre vár választ Demszkytő1.

Magyar Nemzet - fidesz.hu