Demszky nem szereti, ha más is állást halmoz
2006. szeptember 28., 19:17

"A párttagok közhatalmi funkcióinak korlátozására tett nemrég javaslatot Demszky Gábor, az SZDSZ vezetésének, az ügyvivői testület egyetértett a szándékkal, határozatot azonban nem hozott még ez ügyben - tudta meg az MTI csütörtökön. Demszky Gábor az értesülést megerősítve elmondta, hogy annak az általánosnak tekinthető gyakorlatnak a megváltoztatását szorgalmazta, miszerint az önkormányzati politikusok egyszerre 4-5 felelősségteljes funkciót is betöltenek. Tizenhat évi tapasztalat alapján szerinte egy ember csak egy feladatot tud magas színvonalon, felelősen ellátni."

(MTI-hír, 2006. szeptember 28)

***

Demszky Gábor, az SZDSZ európa parlamenti listavezetője (Kossuth rádió, 2003. január 22)

Riporter: - A jelenlegi hazai tervek szerint a főpolgármesteri és az európai parlamenti poszt nem összeegyeztethetetlen. Ön miért akarja a két posztot együtt betölteni és fizikailag képes-e erre?

Demszky Gábor: Természetesen nincs kizáró ok, tehát ha jogilag kizárt lenne, akkor én ezt nem vetném föl. Egyébként az Európában általános gyakorlat, hogy több nagyváros polgármestere tagja az Európai Parlamentnek. Ők a polgármesteri feladatok mellett látják el ezt a feladatot is. Én velük egyeztetve úgy gondolom, hogy a nagyvárosokért Európában lobbiznunk kell azért, hogy a strukturális alapok, a kohéziós alapok, egyéb nagy európai alapok elosztásánál küszöböljük ki azokat a diszpreferenciákat, általános megkülönböztetést, ami ma még tapasztalható.

Riporter: - Az ön szándékában esetleg benne rejlik a hazai közéletből való kivonulás lehetősége is, hiszen már a negyedik ciklusát tölti a főpolgármesteri székben?

Demszky Gábor: Nem erre gondoltam, ellenkezőleg, én azt hiszem, hogy továbbra is az én életemnek a meghatározó fő fő vezérelve az, hogy Budapestért, Budapesten tegyek. Ezt kiegészíti és nem helyettesíti a másik feladat, amit elvállalnék azért, hogy többet tudjak tenni a városért. Öt munkanapot jelent egyébként egy hónapban ez Brüsszelben, ahogy felmértem, az apparátus engem nagyon-nagy mértékben tud segíteni ebben, tehát ha úgy tetszik Magyarország képviselete erősödik azáltal, hogy engem egy nagyon erős hivatali, szakmai háttérapparátus támogat ebben a munkában.

fidesz.hu