Választás Abszurdisztánban
2006. szeptember 29., 08:45
Irracionális, abszurd országban élünk, ahol mindenféle hihetetlen események megtörténhetnek. Próbáltak már önök személyautót bérelni a Főkefétől? Ugye nem. Normális embernek eszébe nem jut ilyesmi, legfeljebb egy telefonbetyárnak, aki bosszantani, provokálni akarja a főkefélőket. Képzeljék el, mégis akadt egy ember, aki a Főkefétől kért kölcsön egy luxusautót személyes használatra. De ez még mind semmi.

Őrültek mindig voltak és lesznek, ám a főkefések nem azt mondták neki, hogy "túró a füledbe, te agyalágyult, húzz innen, mert feljelentünk zaklatásért", hanem azt: igenis, drága főpolgármester úr, azonnal, drága főpolgármester úr, természetesen, drága főpolgármester úr, sofőrt is parancsol, vagy a saját becses praclijával rángatja majd a volánt...

Elképesztő történet, ám a magyar demokrácia számtalan ilyet vagy ennél is különbet produkál. Persze, egy olyan országban, ahol Lamperth Mónika - nem második ciklusban, hanem tíz percig - miniszter lehet, ott bármilyen eszement őrültség megeshet. Még az is, hogy a miniszterelnök a legalpáribb trágárságaival, pofátlan hazudozásaival büszkélkedjék. (Igaz, hasznos teljesítményekkel egyáltalán nem dicsekedhet.) Sőt még az is előfordulhat, hogy újabb négy évre Demszky Gábort választják Budapest főpolgármesterévé, azt a Demszkyt, aki tizenhat éve folyamatosan bizonyítja, hogy tökéletesen alkalmatlan erre a posztra. Igaz, most Tarlós István személyében végre akadt olyan kihívója, akin látszik, komolyan gondolja a polgármester legyőzését, és komoly esélye is van rá. Ám Demszky nem egyszerűen rossz, dilettáns polgármester, hanem testet öltött tagadása, antitézise mindannak, ami a polgárt, a mestert no meg a polgármestert teszi. A megbízhatatlanság, a hazudozás, a jellemtelenség, a felelősség áthárítása, a műveletlenség, a hisztérikus agresszivitás, a hatalmi gőg és az arrogancia nem kimondottan polgári erények, s ha mindezekhez még nagyfokú lustaság is társul, leginkább egy keleti kényúr (bolsevik apparatcsik) képe bontakozik ki. Semmiképpen nem egy polgármesteré.

Demszkyt a képességei alapján egy lerobbant társasház közös képviselőjének sem választanák meg, hiszen ott a lakók még képesek átlátni saját érdekeiket. De egy ilyen képtelen országban, egy ilyen zavaros, lebetegített városban már semmin nem lepődhetünk meg. Itt az országot tönkretevő miniszterelnöknek rajongótábora van, a főváros lakóit mélyen lenéző, őket porba, bűzbe, mocsokba fullasztó polgármesternek ötödszörre is győzelmi esélye van a választáson. Csak azért nem mondjuk, hogy szégyen és gyalázat, mert azok, akik még ismerik a szégyenérzetet, nem tehetnek semmiről.

Gyurcsány rajongói persze Demszkyre szavaznak majd vasárnap, mert ebben az elképzelhetetlen országban az alkalmatlanoknak, a kártékonyaknak jelentős támogatottságuk, komoly szavazóbázisuk van. Olyan emberekből, akik helyeslik az ország vagyonának ellopását, a lakosság megnyomorítását, akik tisztelik azt, aki gátlástalanul a képükbe hazudik, akik imádják a paranoiás, pszichopata politikusokat. A kormányoldal szavazói szeptember 17-e után nem hivatkozhatnak többé arra, hogy ők alapvetően jót akartak, csak éppen kihasználták a jóhiszeműségüket. Akik továbbra is a balliberálisokat támogatják, azok a folyamatos elszegényedés, az erkölcsi lezüllesztés mellett állnak ki a maguk sajátos "demokrata" öntudatával. Irracionális, abszurd ország ez, de azért hisszük és tudjuk, nem ők vannak többségben.

Vasárnap talán ez is kiderül majd. Nemcsak úgy általában az országban, hanem végre Budapesten is.

Ugró Miklós, Magyar Nemzet