Véletlenszerűen szereztek be 27 élelmiszert 7 európai uniós országból, például tejet, vajat, sajtféléket, húskészítményeket, halat, kenyeret, mézet és olívaolajat. A vizsgálatban 111-féle vegyi anyagot kerestek, ebből 64 mindegyik élelmiszermintában benne volt - mondta el a WWF Magyarország munkatársa az InfoRádióban.
Találtak klórtartalmú vegyületeket, amelyek közül sok olyan növényvédő szerekből származik, amelyeket már régen betiltottak, de ezek csak nagyon lassan, esetleg egyáltalán nem bomlanak le a környezetben.
Ilyen például a rákkeltő DDT növényvédő szer, vagy az elektronikai termékeknél használt poliklórozott bifenilek. Előbbit minden, utóbbit a narancslé kivételével majdnem minden élelmiszerben megtalálták.
Kiss Mónika hangsúlyozta: a megtalált vegyületek közül több bizonyítottan károsítja az idegrendszert, a brómtartalmú égésblokkoló szerek a viselkedési zavarokkal hozhatók összefüggésbe, a klórtartalmú vegyületek károsítják a májat és húgyhólyagrákot okozhatnak.
A WWF munkatársa felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenleg nagy mennyiségben használt vegyi anyagok mindössze 14 százalékáról van pontos leírás.
InfoRádió - fidesz.hu