Kockázatviselők
2006. október 20., 09:04
Vissza nem térítendő támogatások helyett a kormány a kedvezményesen elérhető forrásokat részesíti előnyben a kis- és középvállalkozások fejlesztésénél, mondta Gyurcsány Ferenc kormányfő a Nemzeti Fejlesztési Tanács ülésén. "Ha a vállalkozások mögött - folytatta a magvas gondolatmenetét a kormányfő - nincsen valódi saját kockázatviselési képesség, azaz közpénzből szeretnének kockáztatni, vagy a kockázat másik oldalán lévő haszonból vagy hozamból magántulajdont létrehozni, az legalábbis felvet nagyon komoly morális kérdéseket is, és gyanítom, hogy elég hosszú lesz a sora azoknak, akik sorba fognak állni.

Ha lehet ingyenpénzt kapni ebben a rendszerben, énszerintem akkor tízmillió magyar vállalkozó lesz, aki azt mondja, hogy hát a köz pénzén, köz kockázatán magánjövedelemre én is szívesen szert teszek."

Gyurcsány Ferenc nem kevesebbet szögezett le, mint hogy az "eredeti tőkefelhalmozás" ideje lejárt, az ő kormányzása alatt mostantól az állam kontójára nem lehet magánvagyont dagasztani. Vagyis vegye mindenki tudomásul: akinek az úgynevezett rendszerváltó zavarosban nem adatott meg a politikai és kapcsolati tőke magánvagyonná konvertálásának lehetősége - az hoppon maradt. Annak most már nincsen "ingyenpénz", vagyis vissza nem térítendő támogatás.

Most azok juthatnak majd "kedvezményesen elérhető forrásokhoz", akik rendelkeznek a "valódi kockázatviselési képességgel". No és kik azok, akik ilyennel rendelkeznek? Túlnyomórészt azok, akik annak idején a spontán és nem spontán privatizáció időszakában közel voltak a tűzhöz. Gyurcsány miniszterelnök például saját maga tapasztalhatta meg, hogy nulla kockázattal miként lehetett az állami vagyont magántulajdonná alakítani. De ő úgy gondolja: amit szabad Jupiternek, nem szabad az ökörnek. És ő ökörnek tart minden egyes kisvállalkozót, aki eddig azt hitte, hogy majd a balatonőszödi kormányüdülőt is trükkösen ellízingelő Gyurcsány kormányfőként majd neki is ad lehetőséget ebben az általuk elk...rt kapitalista világban.

Az állami Magyar Hitelbank kockázatán timföldesúrrá vált Gyurcsány fehéren feketén megmondta a Nemzeti Fejlesztési Tanácsban: aki eddig nem csencselt magának egy kis "kockázatviselési képességet", annak kuss.

Az majd fizeti a megemelt villamosáram- és gázszámlát, a mindenféle pluszadót - és futhat a cége versenyképessége után.
Mert jó, ha tudják a Gyurcsány által meghirdetett két szűk esztendőt elszenvedő emberek, hogy a megszorítócsomag egyszerre célozza az MSZP-SZDSZ-es koalíció által egyensúlyából kibillentett költségvetés kiigazítását és azt, hogy ama nyolcezermilliárdos uniós forrást - a saját erő előállítása mellett - le tudjuk hívni Brüsszelből. És ehhez a saját erő előállításához szükséges - legalábbis Gyurcsányék szerint - az emberek megsarcolása. Hogy az Új Magyarországban, akiknek már van "kockázatviselési képességük", azok uniós támogatással még tovább gazdagodjanak.

Ha tehát az eredeti tőkefelhalmozás kedvezményezettjei közül kimaradt magyar polgártársak azt hitték, hogy majd ők is felzárkózhatnak az uniós polgárok életszínvonalához, akkor most megtudhatják, hogy alaptalanul reménykedtek.

Ezzel szemben elgondolkodhatnak azon, hogy akkor ők mit is nyertek az uniós csatlakozásunkkal: a vámbevételektől elesett a büdzsé, emiatt még többet kell adóznunk, ellenben a hazai vállalkozások versenyezhetnek az adókedvezményes külhoniakkal. Cserébe az unióba befizetett adóforintjainkat ügyes pályázatokkal visszaszerezhetik azok, akiknek van kockázatviselési képességük.

Torkos Matild, Magyar Nemzet

fidesz.hu