EU csúcs: rugalmasság és szociális biztonság
2006. október 20., 13:46
Rugalmassággal és a biztonság növelésével kíván válaszolni az Európai Unió a jelenlegi nemzetközi gazdasági helyzet munkaerő-piaci és szociális kihívásaira, de a haladást óvatosan képzeli el a versenyképesség növelésének és a szociális vívmányok megtartásának egyidejű biztosításával - derült ki a finnországi Lahtiban pénteken tartott csúcsszintű érdekegyeztetési tárgyaláson.

Az EU-vezetés, a munkaadói EU-szövetségek és a szakszervezetek képviselőinek részvételével folytatott szociális csúcson az volt a fő téma, hogyan lehet javítani az unióban a munkaerőpiac hatékonyságát a növekvő verseny és a népesség öregedésének szorításában. Az ülés kulcsszava a munkaerőpiac rugalmasságának és biztonságának egyidejű biztosítása (újonnan alkotott angol műszóval flexicurity) volt. A megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy az "EU-kormány" jövő tavasszal új javaslatokat tesz közzé a témáról. Mind ő, mind az elnöklő Matti Vanhanen finn miniszterelnök elengedhetetlennek minősítette a változást. Vanhanen a találkozón értésre adta: javítani kell az Európai Unió képességét arra, hogy előrejelezze az öregedő társadalommal és a fokozódó nemzetközi versennyel járó munkapiaci és szociális kihívásokat, alkalmazkodjon hozzájuk, és saját fejlődésére használja ki azokat.

Az ülésen a munkaadókat képviselő uniós szövetség (UNICE) nevében Ernest-Antoine Seilliere elnök és Philippe De Buck főtitkár, a szakszervezeteket tömörítő ETUC képviseletében Cándido Méndez elnök és John Monks főtitkár vezetett delegációt, míg az uniót a jelenlegi finn, illetve a soron következő német és portugál elnökség képviselte csúcsszinten (Franz Müntefering alkancellár, illetve José Sócrates miniszterelnök révén) Barroso és Vladimír Spidla munkaügyi biztos, továbbá Javier Solana külpolitikai főképviselő mellett. Az UNICE képviselői a találkozó után tartott sajtótájékoztatón jelezték: a biztonság és rugalmasság egyidejű szem előtt tartása lendíthet a versenyképesség növelésén, miközben nem sodorja veszélybe a munkahelyeket. A szakszervezeti résztvevők azonban azt hangsúlyozták, a két szóban forgó törekvés közül a biztonságra kell helyezni a hangsúlyt.

A sajtóértekezleten szó esett a munkaidő korlátozását célzó uniós irányelvről is. Tarja Filatov finn munkaügyi miniszter elmondta, az elnökség mindent megtesz azért, hogy a kérdésben mielőbb döntésre jussanak. Az EU 48 órában maximálni kívánja a heti munkaidőt, ám elsősorban az ettől eltérő hagyományokkal rendelkező Nagy-Britannia ezt kereken ellenzi. A megoldás úgy érhető el, ha megfelelő lehetőséget találnak Londonnak az irányelv alkalmazására meghatározott körülmények között - derült ki a nyilatkozatokból. Az érdekegyeztetési csúcs után munkaebéddel megkezdődött az EU-tagországok állam- és kormányfőinek találkozója. Ezen az uniós energiapolitika, a kutatások helyzete, a bevándorlási kérdések szerepelnek napirenden, este pedig találkoznak a résztvevők Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

MTI - fidesz.hu