Befejeződtek a Phare határ menti programok
2006. október 25., 13:08
Az 1996-os hazai indulása óta a magyar-román határtérségben összesen 3 millió euróval támogatta a Phare CBC program a határon átnyúló, kisléptékű közösségi kezdeményezéseket; e projektek közül az utolsók 2006 novemberében befejeződnek - közölte Kalapáti Magdolna, a Váti Kht. Dél-alföldi regionális képviseletvezetője szerdán Makón.

A Phare CBC kisprojekt alapjának programonként 5 ezer és 50 ezer euró közötti támogatására négy-négy határ menti magyar és román megye non-profit szervezetei pályázhattak. Az évek során 3 millió eurós támogatással összesen 110 projekt valósult meg - mondta a szakember a programokat záró konferenciát megelőzően az MTI-nek.

A támogatott kezdeményezések regionális fejlesztési és tervezési, humánerőforrás-fejlesztési, természet- és környezetvédelmi, illetve gazdaságfejlesztési programok voltak - tudatta a képviseletvezető.

Kalapáti Magdolna elmondta: a magyar és román civil szervezetek feltérképezték a helyi gazdasági adottságokat, befektetés-ösztönzési, turizmusfejlesztési terveket dolgoztak ki, számos közös konferencia és képzési, oktatási program valósult meg. A gazdasági együttműködések mellett fontos szerepet kapott a vízkár-elhárítási együttműködés és a határvízi kapcsolatok fejlesztése is.

A 2003-as forrásokból elkezdődött a határon átnyúló helyi kezdeményezések támogatása a magyar-szerb határtérségben is. A Phare 465 ezer eurós támogatásával, amely a nemzeti társfinanszírozással együtt összesen 620 ezer euróra növekedett 17 fejlesztési program valósult meg - mondta a szakember.

Magyarország uniós csatlakozásával a határ menti kapcsolatok erősítésére szolgáló támogatások köre bővült. A magyar-román és magyar-szerb kezdeményezéseket támogató Interreg III/A program második körére november közepéig még beadhatók a pályázatok - közölte Kalapáti Magdolna.

MTI - fidesz.hu