Kossuth téri "spontán tüntetés"
2006. október 26., 20:01
A Kossuth téren, a földművelésügyi minisztériummal szembeni kordonnál csütörtökön kora este körülbelül 150 ember előtt a hétfőn megszüntetett tüntetéskor is szerepet vállaló, úgynevezett Forradalmi Nemzeti Bizottmány társelnöke kijelentette: ez spontán szerveződő tüntetés, amely addig tart, amíg a gazdatüntetés részvevői meg nem érkeznek.

Sámsodi-Kiss Károly az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójának beszámolója szerint azt is kijelentette: "ha felszólítanak minket, akkor elhagyjuk a teret, de addig békésen tovább fogunk demonstrálni".

A Kossuth téren délelőtt óta egyre többen gyülekeznek a kordonnál, egyelőre közlekednek a villamosok, de a rendőrök megkérték az embereket, hogy ne tartózkodjanak a síneken.

A kordonnál egyesek, az 50 évvel ezelőtti sortűz áldozataira emlékezve, virágokat és mécseseket helyeztek el, de a vasrácsokon politikai tartalmú felhívások is megjelentek.

Egyre többen tartanak spontán beszédeket, a megafonnal kihangosított szónoklatokban megjelent az elmúlt hetekben a Kossuth téri tüntetők által hangoztatott követelés, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő mondjon le. Többen szóvá teszik az október 23-i - mint ők fogalmaznak - "rendőri brutalitást", illetve jogtalannak tartják, hogy a rendőrség műveleti területté nyilvánította a Kossuth teret, s nem engedi vissza a tüntetőket a korábbi demonstráció helyszínére.

MTI - fidesz.hu