Rohamrendőrök szorították ki az embereket a Kossuth térről
2006. október 27., 08:09
Mintegy 100-150 embert szorított ki a rendőrség a továbbá is a jogrendben nem szereplő kifejezéssel műveleti területté nyilvánított budapesti Kossuth térről. A Parlament előtti térnek már azon a túlsó oldali szakaszán sem volt lehetséges csütörtök este a gyülekezés, amit nem kerítettek el kordonokkal. Éjszaka motoztak és bilincseltek a rendőrök.

A rendőrök csütörtök este kilenc órakor kiszorítottak a Parlament és a földművelésügyi minisztérium közötti területről mintegy száz-százötven tüntetőt. Csaknem ugyanannyian léptek akcióba a rendőrök, mint a demonstrálók. Egy autóból többször is felszólították a tüntetőket, hogy vonuljanak el a Kossuth Lajos térről a Vértanúk tere irányába, de a demonstrálók ennek nem tettek eleget.

Ezt követően a rohamsisakos, pajzsos rendőrök oszlopot alkotva szorították ki őket a térről. Néhány perccel az akció előtt a rendőrök többeket igazoltattak. A tüntetők összegyűltek a Vértanúk terén van, s azt kiabálják: "visszajövünk, szép volt fiúk!".

A Hír Televízió beszámol: több embert igazoltattak, egy személyt előállítottak a jelen levők közül. A rendőrök egy ideig blokkolták a forgalmat. A teret teljesen kiürítették. A Hír Televízió tudósítója hozzáteszi: nem alkalmaztak kényszerítő eszközöket a rendőrök.

Később a Vértanúk terét is kiürítették a rendőrök.

Ezt követően az éjjeli órákban egy öt fős csoportot vettek körbe a rendőrök. Mindegyiküket megmotozták, majd egy személyt megbilincselve elvezettek - jelenti az Info Rádió.

Körülbelül ötven ember gyűlt össze csütörtökön délutánra a budapesti Kossuth téri kordonnál, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériummal szemben.

Az egybegyűltek kordon előtt a járdán csendben beszélget, egyesek virágot, illetve mécsest helyeznek el a vasrács tövében. A kordonon nemcsak virágokat látni, hanem verseket és politikai tartalmú felhívásokat, illetve a országos körözés alatt álló Budaházy György üzenetét is rátűzték ismeretlenek.

Délelőtt mindössze 15-en voltak a Kossuth téren.

Egy idős hölgy az MTI tudósítójának délután elmondta, azért jött a térre, hogy egy virágot tűzzön a kordonra az 50 évvel ezelőtti Kossuth téri sortűz áldozatainak tiszteletére.

MNO - fidesz.hu