Az EU üdvözli Észak-Korea döntését
2006. november 1., 14:07
Az Európai Unió (EU) üdvözölte szerdán Észak-Korea döntését, miszerint felújítja a tárgyalásokat atomprogramjáról a nemzetközi közösséggel.

"Az Európai Unió üdvözli Kína, a KNDK és az Egyesült Államok október 31-én Pekingben bejelentett megállapodását, miszerint a közeljövőben hatoldalú tárgyalásokat tartanak" - olvasható az EU soros finn elnökségének Helsinkiben kiadott közleményében. A dokumentum szerint "az EU továbbra is tevékenyen támogatja azokat az erőfeszíteseket, amelyek a Koreai-félsziget biztonsági kérdéseinek békés úton való megoldására irányulnak".

A két Korea, az Egyesült Államok, Japán, Kína és Oroszország részvételével 2003-ban Pekingben kezdett tárgyalásokon arra próbálják rábírni Phenjant, hogy véglegesen mondjon le nukleáris programjairól. A megbeszélések egy éve zsákutcába jutottak. A felújításukra vonatkozó döntés három héttel azután született, hogy Észak-Korea október 9-én végrehajtotta első kísérleti atomrobbantását, az ENSZ Biztonsági Tanácsának újabb szankcióit vonva maga után.

MTI - fidesz.hu