Gergényi nyugdíjazási kérelme a felelősség beismerése
2006. november 8., 14:41
Gergényi Péter nyugdíjazási kérelme a felelősség beismerését jelenti, továbbra is problematikus ugyanakkor az, hogy nem tudni, mire is terjed ki ez a felelősség - mutatott rá Kontrát Károly.

A Fidesz álláspontja szerint azzal, hogy Gergényi Péter budapesti rendőr-főkapitány ma a nyugdíjazását kérte, a helyzet nem oldódott meg. A kormányzati hazudozás továbbra is folytatódik, a fő kérdéseket megkerülik és a felelősöket továbbra sem nevezik meg - mutatott rá Kontrát Károly, a Fidesz Demokrácia Központjának vezetője Balog Zoltán országgyűlési képviselővel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

A Fidesz tehát ismét felszólítja a kormányt - és személy szerint Gyurcsány Ferencet -, hogy a törvény adta lehetőségeikkel élve, nevezzék meg a felelősöket, és vonják felelősségre őket. Követeli továbbá, hogy nevezzék meg azokat a parancsnokokat, akik közvetlen utasítást adtak az emberek megtámadására, illetve azt, hogy a kormány adjon anyagi és erkölcsi kártérítést az október 23-i ártatlan áldozatoknak - jelentette ki Kontrát Károly.

Balog Zoltán elmondta, a Fidesz az igazságot szeretné tudni nemcsak a 23-i, de a szeptemberi események kapcsán is. "Ki döntött, milyen utasítást adott, és ezt hogyan hajtották végre a hatóságok" - sorolta kérdéseit.

A politikusok leszögezték: Gergényi rendőr-főkapitány nyugdíjazási kérelme a felelősség beismerését jelenti, a problémát ugyanakkor az jelenti, hogy nem tudni, mire is terjed ki ez a felelősség. A Fidesz azt szeretné tudni, hogy Gergényi ezzel magára vállalta-e mindazt, ami történt, csak egy részét, vagy esetleg semmit sem.

Balog Zoltán a szeptember 18. és 25. közötti időszak adatairól szólva elmondta: ez idő alatt 183 rendőr sérült meg, ugyanakkor arról, hogy hány demonstráló vagy békés járókelő sérült meg, arról nincs semmiféle hivatalos adat. Mint mondta az is ismert, hogy 313 civil ember ellen indult eljárás, amiből 39 bírósági szakaszba került, és néhány elsőfokú ítélet született is már. Azt is tudjuk - fogalmazott -, hogy ennek a 313 civil személye ismert. Hozzátette: a szeptemberi események kapcsán 35 rendőr ellen folyik eljárás, ugyanakkor egy esetben sem sikerült még megállapítani az elkövető személyét.

Az októberi események kapcsán kiemelte: kórházi jelentések alapján adatokból az derül ki, hogy kórházi ellátásban 12 rendőr és 150 civil személy részesült. 51 esetben folyik rendőr ellen eljárás - mindegyik ismeretlen személy ellen -, amiből egy sem jutott még el bírósági szakaszba, ugyanakkor 137 civil ellen indult eljárás, úgy, hogy mindegyikük személye ismert. Rámutatott: ez a statisztika világossá teszi azt, hogy a történtek elbagatellizálása folyik, és a rendőrség továbbra is egy "arctalan tömegként jelenik meg ebben a dologban". Hozzátette: ezért is kevés az, hogy a támadások tükrében egy rendőrkapitány úgy véli; neki nyugdíjba kell mennie.

Hangsúlyozta: meg kell állapítani a politikai felelősséget. Hozzáfűzte, hogy még mindig nincsenek olyan vizsgálatok, amelyek konkrét ügyeket és konkrétan a politikai felelősséget vizsgálnának, hanem "ilyen általános szociológiai tapasztalatokat keresnek". Megjegyezte azt is: a média és a politika egy része mintha valóban érdekelt lenne abban, hogy elbagatellizálja ezeket az eseményeket.

A rendőrök ügyeiről semmit nem hallunk, nem történik semmi azokban az ügyekben, amelyekben törvénytelenül járt el a rendőrség - utalt arra, hogy november 4-én ugyanúgy azonosító szám nélkül jelentek meg a rendőrök, mint 23-án. "Jó lenne tudomásul venni végre, hogy Magyarországon ennyi erőszak az elmúlt 16 évben még soha nem volt az utcán. (...) Mindannyiunk közös érdeke, hogy a hatóságok, akiknek - az erőszak monopóliumával rendelkeznek - minden jogában van, ezt milyen keretek között tehetik meg. Úgy látjuk, hogy erre semmifajta szándék nincs, hogy ez valóban kiderüljön (...), és hogy tanuljanak a történtekből azok, akiknek (...) ezeket a helyzeteket kezelni kell" - fogalmazott Balog Zoltán.

Szólt arról is, hogy a Demokrácia Központba már több mint ezer bejelentés érkezett. Felhívta a figyelmet arra, hogy az emberek félnek a hatóságoktól, hiszen olyan felvételeket is eljuttattak a központba, amelyeket még sehol nem kerültek nyilvánosságra. Hozzátette: a rendőri feljelentésekkel azonban nagyon óvatosak az emberek, mert szinte semmi előrelépés nincs ezekben az ügyekben.

fidesz.hu